Marin kieltäytyi kommentoimasta Hornet-kohua Lahdessa

Pääministerin Hornet-lausunnot ovat aiheuttaneet runsaasti arvostelua.

11.3. 21:09

Pääministeri Sanna Marinin (sd) kommentit Suomen Hornet-hävittäjistä ovat aiheuttaneet runsaasti kummastelua ja kritiikkiä.

Ilta-Sanomat oli lauantaina alkuillasta paikalla Lahdessa, jossa Marin vieraili eduskuntavaalitilaisuudessa paikallisessa ostoskeskuksessa.

Marin piti tilaisuuden aluksi puheen, jonka jälkeen hän jalkautui kansan pariin vastaamaan kysymyksiin ja ottamaan yhteiskuvia.

Marin toi Lahteen terveiset Kiovasta, josta hän oli saapunut takaisin Suomeen perjantai-iltana.

IS:n yrittäessä kysyä Marinilta Hornet-puheiden aiheuttamasta kritiikistä pääministeri kieltäytyi jo ennen kysymyksen esittämistä kommentoimasta aihetta.

– Olen pahoillani, mutta olemme täällä tapaamassa kansalaisia, kun he ovat kovasti odottaneet ja haluamme heidän kanssa keskustella, Marin totesi ja jatkoi paikalle tulleiden kohtaamista.

Pääministerin avustaja vetosi asiassa siihen, että pääministeri on kommentoinut lausuntojaan jo aiemmin lauantaina. Tuolloin Marin kommentoi asiaa kuitenkin viestitse, ei varsinaisella haastattelulla.

Hämmästelyä muista puolueista

Hornet-kuohunta sai alkunsa Marinin perjantaisen Ukrainan vierailun yhteydessä antamasta lausunnosta, jossa hän esitti, että Suomen vanhenevien Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainaan voitaisiin keskustella.

Lue lisää: Näin Sanna Marin otti Hornetit esille Ukrainassa – lue sanasta sanaan

Pääministerin yllättävät kommentit ovat aiheuttaneet runsaasti arvostelua siitä, ettei hän ollut keskustellut aiheesta etukäteen yhdenkään Suomen puolustuksesta vastaavan tahon kanssa.

Marinin puheet on huomioitu laajalti myös eri medioissa ympäri maailmaa.

Sanna Marin saapui Lahteen Jyväskylästä ja Jämsästä, jossa vaalikiertue pysähtyi aiemmin päivällä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi lauantaina IS:lle, että pääministeri vaikuttaa unohtaneen Hornet-lausunnossaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteistoiminnan.

– Kun olen saanut tässä vielä jokin aika sitten toimia muun muassa puolustus­valiokunnan puheenjohtajana, niin minulla on aika selkeä näkemys tästä meidän ilmavoimien Hornet-tilanteesta. Ensimmäinen ajatus oli heti, että eihän tuo ole mahdollista, että tässä ei nyt joku täsmää, Marinin lausunnoista yllättynyt Orpo kuvailee IS:lle.

Myös puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) hämmästelee Marinin Hornet-avausta.

Häkkäsen mukaan ulkopolitiikan toimenpiteistä on vallinnut tätä ennen yhteinen ymmärrys tasavallan presidentin, ministereiden ja eduskunnan keskeisten valiokuntien välillä.

– Jos pääministeritason henkilö alkaa käydä tällaista keskustelua sotaa käyvän maan pääkaupungissa vieraillessaan, niin se on ihan omanlainen ulkopoliittinen toimenpide, Häkkänen sanoi IS:lle lauantaina.

Sanna Marin ei sivunnut vaalitilaisuudessa Hornet-lausuntojaan. Puheensa jälkeen hän keskittyi tapaamaan paikalle tullutta runsaslukuista yleisöä.

Marinin kommentit tulivat yllätyksenä myös Suomen tasavallan presidentille Sauli Niinistölle, joka viestitti IS:lle viime yönä, että ”asiasta ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta".

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ihmettelee myös pääministerin näkemystä Horneteista. Kaikkonen painottaa, että Suomi tarvitsee hävittäjiään oman puolustuksensa tueksi lähivuosina.

– Niitä ei voisi nyt luovuttaa ja toisaalta vuosikymmenen lopulla ne alkavat olla aika finaalissa, käyttöikänsä loppupäässä, Kaikkonen perusteli IS:lle perjantaina.

Suomen Hornet-hävittäjät ovat poistumassa käytöstä tämän vuosikymmenen aikana uusien F-35-koneiden tieltä.

Ensimmäiset Hornetit poistuvat käytöstä vuonna 2025 ja kokonaan koneet jäisivät unholaan aikaisintaan vuonna 2030, jolloin kaluston ikä on jo vanhaa.

Pääministeriä saapui kuulemaan Lahteen arviolta muutama sata henkilöä.

Pääministeri avasi kohulausuntoaan Ilta-Sanomille aiemmin lauantaina sähköpostitse. Marinin mukaan ”hävittäjien osalta Suomi saa korvaavaa kalustoa lähivuosina ja siksikin poistuvan kaluston jatkokäytöstä on käytävä keskustelua”.

– Ukraina tulee tarvitsemaan myös apua ilmapuolustuksen osalta ja hävittäjäkeskustelu tulee olemaan osa tätä laajaa kysymystä, Marin lausuu viestissään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?