Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok) yllättyi pääministeri Sanna Marinin (sd) Hornet-avauksesta.
– Jos pääministeritason henkilö alkaa käydä tällaista keskustelua sotaa käyvän maan pääkaupungissa vieraillessaan, niin se on ihan omanlainen ulkopoliittinen toimenpide, Häkkänen sanoo IS:lle.
Häkkäsen mukaan tasavallan presidentin, ministereiden ja eduskunnan keskeisten valiokuntien kesken on vallinnut tähän asti yhteisymmärrys ulkopolitiikan toimenpiteistä.
– Olen itse ollut ihan hyvin informoituna, mutta tämä tuli uutena tietona.
Marin sanoi Kiovassa perjantaina, että Suomessa voitaisiin käydä keskustelua Hornet-hävittäjien luovuttamisesta Ukrainalle.
– Me tiedämme meidän tulevien hävittäjien aikataulun, millä saamme niitä Suomeen, ja kyllä me voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta, olisiko mahdollista Ukrainaan luovuttaa, minkälaista koulutusta se kenties tarvitsisi rinnalle, sitten että Suomi voisi osaltaan tässä auttaa – mutta mitään päätöksiä ei ole tehty, Marin kommentoi.
Marin viestitti IS:lle lauantaina, että ”Ukraina tulee tarvitsemaan myös apua ilmapuolustuksen osalta ja hävittäjäkeskustelu tulee olemaan osa tätä laajaa kysymystä”.
Yllä olevassa ikkunassa näkyvältä videolta näet Sanna Marinin ja Maria Ohisalon tiedotustilaisuuden perjantaina Kiovassa. Marin kommentoi Hornet-hävittäjiä videon kohdassa 14.30.
Häkkäsen mukaan uudet F-35-hävittäjät ovat täysimääräisesti käytössä vuosikymmenen lopulla, ”joskus seitsemän vuoden päästä”.
– Siinä vaiheessa vasta tämä asia voisi jotenkin aktivoitua, ja tässä annetaan ehkä ymmärtää jostakin akuutimmasta tuesta. Ilmavoimien hävittäjät ovat ihan erilainen toimintayksikkönä kuin vaikka yksittäiset panssarivaunut. Pidän tällaista aika lailla ennenaikaisena laukauksena.
Seitsemän vuoden päästä Hornet-hävittäjät alkavat olla ”enemmän poistoluokassa”, Häkkänen lisää.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt länneltä F-16-hävittäjiä, mutta Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ei ole kannattanut ajatusta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ei ole sulkenut pois hävittäjien luovuttamista, mutta on varoittanut eskalaatioriskistä.
Uutta Marinin puheissa oli Häkkäsen mukaan nimenomaan hävittäjäkysymyksen tuominen kotimaiseen viitekehykseen. Häkkänen korostaa asian ulkopoliittista herkkyyttä.
– Se (hävittäjäkysymys) on joka tapauksessa suurten Nato-maiden johdolla tapahtuva prosessi. Sen takia tässä asiassa pitää olla vähän villoja, jos meinaa tehdä avauksen.
Häkkänen pitää Suomen roolia ”vähän haasteellisena”, koska Suomi on vielä Naton ulkopuolella ja Venäjän rajamaa.
– Sen takia oma kansallinen puolustuskyky on ratkaisevan tärkeä. Nyt Ukraina tarvitsee ihan ammuksia, perinteiseen sodankäyntiin liittyvää tykistömateriaalia ja ilmapuolustukseen liittyviä järjestelmiä. Hävittäjät ovat vähän eri portaan keskustelussa. Ne eivät ole akuuttiin tarpeen vastaamista.