Mika Aaltola Marinin Hornet-lausunnosta Ylellä: ”On ikävää, että valtio­johto tulee yllätetyksi”

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola sanoo Ylen Ykkösaamussa, ettei pidä pääministerin avausta kovin yllättävänä.

11.3. 10:52

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd) olisi ollut hyvä keskustella valtiojohdon kanssa ennen lausuntoaan Horneteista. Marin sanoi, että Suomi voisi mahdollisesti lähettää Ukrainaan pian käytöstä poistuvia Hornet-hävittäjiä.

– Demokratioissa usein on pientä klappitilaa ja erityisesti vaalien alla ollaan aloitteellisia. Hyvä olisi tietenkin keskustella asioista, jotta ollaan samalla linjalla, Aaltola muotoili Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi asiaa yöllä Ilta-Sanomille tekstiviestillä Yhdysvalloista käsin.

– Asiasta ei ole ollut kenenkään kanssa mitään puhetta, Niinistö viestitti.

Yllä näkyvältä videolta näet Sanna Marinin ja Maria Ohisalon tiedotustilaisuuden perjantaina Kiovassa. Marin kommentoi Hornet-hävittäjiä videon kohdassa 14.30.

Mika Aaltola muistutti Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa, että erityisesti vaalien alla ollaan aloitteellisia.

Aaltolan mukaan on selvää, että Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa hallituksen kanssa.

– Ylitettiinkö tässä toimivaltarajoja vai onko tämä normaalia poreilua demokratioissa? Keskustelun ehdottaminen asiasta, joka on edessä, ei se välttämättä kovin paha asia ole, koska keskustelua on itse asiassa jo vähän käyty.

– On ikävää, että valtiojohto tulee yllätetyksi. Puhelinsoitto tai ainakin tekstiviesti voi olla toimiva ratkaisu ennen kuin ehdotellaan asioita, Aaltola punnitsi ohjelmassa.

Puhelinsoitto tai ainakin tekstiviesti voi olla toimiva ratkaisu ennen kuin ehdotellaan asioita.

Toisaalta Aaltola huomauttaa, että länsi on siirtymässä toimittamaan Ukrainan tueksi entistä järeämpiä asejärjestelmiä. Alkuvuodesta Euroopassa keskusteltiin runsaasti panssarivaunujen ja saksalaisvalmisteisten Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan.

– Nyt selkeästi ollaan siirtymässä hävittäjiin. Puola ja Slovakia ovat niitä antamassa Ukrainalle. Se on seuraava keskustelu, Aaltola sanoi Ylelle.

Ukraina kaipaa tukea. Marinilla on ollut siinä selkeä ja vahva suunta kuten enemmistöllä suomalaisista.

Aaltolan mukaan instituutioiden välinen luottamus on ollut viime vuosina laskusuunnassa. Hän ei pidä Marinin Hornet-avausta kuitenkaan kovin yllättävänä.

– Ukraina kaipaa tukea. Marinilla on ollut siinä selkeä ja vahva suunta kuten enemmistöllä suomalaisista. Toisaalta Suomen oma kansallinen puolustus pitää järjestellä ja F-35 -hävittäjät ovat saapumassa vasta muutaman vuoden kuluessa, joten ei Suomella ole annettavaa samantien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?