Puolustus­ministeri Kaikkonen yllättyi Marinin Hornet-näkemyksestä: ”Ne ovat keskeinen osa puolustustamme”

”Hieman kyllä jarruttelisin tätä keskustelua,” Kaikkonen totesi IS:lle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) kuvattuna Suomen Ilmailumuseossa.

10.3. 22:24

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) toppuuttelee pääministeri Sanna Marinin (sd) näkemystä, jonka mukaan Suomi voisi käydä keskustelua käytöstä poistuvien Hornetien luovuttamisesta Ukrainalle.

Marin jakoi kantansa asiasta perjantaina Kiovan vierailunsa aikana.

– Hieman kyllä jarruttelisin tätä keskustelua. Lähivuosina tarvitsemme Hornetit ihan oman maamme turvaksi: ne ovat keskeinen osa puolustustamme, Kaikkonen perustelee IS:lle.

– Niitä ei voisi nyt luovuttaa ja toisaalta vuosikymmenen lopulla ne alkavat olla aika finaalissa, käyttöikänsä loppupäässä.

Kaikkonen kertoo yllättyneensä Marinin näkemyksestä, eikä hän tiennyt siitä etukäteen.

Lue lisää: Sanna Marin Ukrainassa: Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan voisi keskustella

Suomi päätti joulukuussa 2021 ostaa 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää. Ensimmäinen F-35 luovutetaan ilmavoimien koulutuskäyttöön Yhdysvalloissa vuonna 2025. Suomeen ensimmäiset koneet vastaanottaa Lapin lennosto vuoden 2026 loppupuolella.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjä Ruska 20 -harjoituksessa lokakuussa 2020.

Kaikkonen muistuttaa, että ensimmäisiä Horneteja aletaan poistaa käytöstä 2025 ja viimeisestä luovutaan näillä näkymin vuonna 2031. Käyttöikänsä loppupäässä hän ei usko, että ne tuottaisivat Ukrainalle ”iloa” tai auttaisivat tämän hetkisessä tilanteessa.

– Sanoisin, että on parempia ja muita tapoja auttaa Ukrainaa. Akuutteja toiveita [Ukrainalta] on tullut liittyen esimerkiksi tykistön ampumatarvikkeisiin. Toisaalta tarvitaan ilmatorjuntaa ja monentyyppistä muuta aseistusta - nopealla aikataululla.

Lockheed Martin F-35 -hävittäjä mediaesittelyssä Pirkkalassa helmikuussa 2020.

EU:n puolustusministerit ovat kokoontuneet kuluvalla viikolla Tukholmassa keskustelemaan ampumatarvikkeiden luovuttamisesta Ukrainalle, Kaikkonen sanoo. Euroopan unionin sisäinen yhteistyö tästä tukipaketista on käynnistynyt.

– Ensisijaisesti pohdimme, miten Ukrainaa voidaan nyt päällä olevassa tilanteessa parhaiten auttaa, hän linjaa.

Alla näkyvältä videolta näet Sanna Marinin ja Maria Ohisalon tiedotustilaisuuden perjantaina Kiovassa. Marin kommentoi Hornet-hävittäjiä videon kohdassa 14.30.

Uutista päivitetty kello 22.38. Lisätty tieto siitä, että Kaikkonen ei tiennyt Marinin näkemyksestä ennalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?