Sanna Marin Ukrainassa: Hornetien luovuttamisesta Ukrainaan voisi keskustella

Pääministeri Sanna Marin vierailee parhaillaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Seurueeseen kuuluu myös ympäristöministeri Maria Ohisalo.

10.3. 19:11 | Päivitetty 10.3. 21:45

Kiova, Ukraina

Suomen täytyy jatkaa voimakasta tukeaan Ukrainalle, niin aseavuin kuin jälleenrakentamisenkin tukemisessa, ja Venäjän on hävittävä tämä sota. Näihin asioihin tiivistyy pääministeri Sanna Marin (sd) Kiovan-vierailun odotettavissa ollut sanoma.

Marin kertoi alkuillasta Suomen medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa saapuneensa Kiovaan tänä nimenomaisena ajankohtana presidentti Volodymyr Zelenskyin kutsusta.

Lue lisää: Marin piti tiedotus­tilaisuuden Zelenskyin kanssa Kiovassa – ”Sydämissämme olette jo voittaneet”

Pääministeri kertoo vierailullaan keskustelleensa Zelenskyin kanssa muun muassa siitä, mitä Ukrainan voitto nyt jo reilun vuoden jatkuneen, täysimittaisen hyökkäyssodan jälkeen tarkoittaisi.

– Mitä tarkoittaa Ukrainan voitto? Se tarkoittaa tietenkin sitä, että venäläiset joukot vetäytyvät Ukrainan alueelta ja ukrainalaiset pääsevät rakentamaan omaa tulevaisuuttaan. Ei tulisi jäätynyttä tilannetta, joka voi jälleen myöhemmin sitten eskaloitua laajamittaisesti hyökkäyssodaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että Ukraina on vapaa ja ukrainalaiset pääsevät rakentamaan omaa tulevaisuuttaan. Osa tätä tietä on EU-jäsenyys.

Pääministeri Sanna Marin kertoi saapuneensa Kiovaan tänä nimenomaisena ajankohtana presidentti Volodymyr Zelenskyin kutsusta.

Sanna Marin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuivat sotasankarin siunaustilaisuuteen.

Pääministeri sanoo Suomen tukevan Ukrainaa, jotta maasta voisi tulevaisuudessa tulla paitsi EU-maa myös sotilasliitto Naton jäsen.

– Minun mielestäni myös Ukrainasta voi tulla Naton jäsen. Toki polku sinne on pitkä, sotaa käyvällä maalla. Mutta tämäkin tie pitää pitää avoimena. Ukrainan paikka on lännessä, eikä suinkaan ole kyse siitä, että vain sota loppuisi, vaan me haluamme varmistaa, että Ukraina pärjää ja menestyy tulevaisuudessa. Heidän kansalaisensa voivat hyvin ja heillä on valoisa tulevaisuus edessä.

Konkreettisiksi Ukraina-tukitoimiksi Marin nosti Suomen suunnitteleman 14. aseapupaketin, jonka tarkkaan sisältöön pääministeri ei kuitenkaan vielä ottanut kantaa.

– Suomen apupaketteihin on tähän sisältänyt raskasta kalustoa ja varmasti me tulemme tulevaisuudessakin keskustelemaan entistä raskaammasta kalustosta. Mutta mitä raskaampaa se kalusto on, niin sitä enemmän me tarvitsemme myös kansainvälistä yhteistyötä.

– Tämäkään ei tule riittämään, vaan Ukraina tulee tarvitsemaan aseistusta ja entistä raskaampaa aseistusta jatkuvasti, niin kauan kuin sota on käynnissä. Olemme varautuneet valmistelemaan vielä monta lisääkin niin kauan kuin on tarpeen.

Marin sanoi, että asiasta tulisikin keskustella tulevassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

– Tulemme keskustelemaan yhteishankinnoista eli siitä, miten me voimme vauhdittaa eurooppalaista puolustusteollisuutta ja toimittaa Ukrainaan esimerkiksi niitä ammuksia, joita joka päivä kuluu.

Ministerit Maria Ohisalo ja Sanna Marin Kiovassa.

Marin sanoo keskustelleensa Zelenskyin kanssa erityisesti Ukrainan ilmatorjunnan tarpeista.

– Tässäkin me tulemme tarvitsemaan maiden välistä yhteistyötä, eli Suomi tai kukaan muu yksittäinen maa ei pysty auttamaan.

Marinin mukaan myös hävittäjien myöntämisestä Ukrainalle tullaan tulevaisuudessa keskustelemaan.

– Eri maat puntaroivat ja arvioivat omia kykyjänsä tämänkaltaista aseapua toimittaa, mutta mielestäni myös Suomessa tätä keskustelua voidaan käydä. Voimme mielestäni käydä keskustelua myös Hornetien osalta.

Marin huomautti, että hänen mielestään Suomi on hävittäjien osalta ”kiinnostavassa asemassa”, sillä se on tehnyt päätökset uusien hävittäjien hankinnasta. Ukraina voisi näin hyötyä Suomen vanhoista hävittäjistä.

– Meillä on olemassa olevaa kalustoa ja me voimme arvioida tuon kaluston käyttöä. Tietenkin samalla pitää huomioida Suomen geopoliittinen sijainti. Se, että meidän pitää huolehtia omasta maanpuolustuksemme kaikissa tilanteissa.

Ilmavoimien hävittäjä Boeing F/A-18 C/D Hornet Kaivopuiston lentonäytöksessä Helsingissä elokuussa 2021.

Suomi päätti joulukuussa 2021 ostaa 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -monitoimihävittäjää. Ensimmäinen F-35 luovutetaan ilmavoimien koulutuskäyttöön Yhdysvalloissa vuonna 2025. Suomeen ensimmäiset koneet vastaanottaa Lapin lennosto vuoden 2026 loppupuolella.

Sen jälkeen luovutaan Horneteista. Niitä Suomella on 62 kappaletta. Aiemmin on kerrottu, että käytöstä poiston jälkeen Hornetien osia voitaisiin myydä varaosiksi.

Marin vierailee parhaillaan Ukrainan pääkaupungissa yhdessä ympäristöministeri Maria Ohisalon (vihr) kanssa.

Ohisalo allekirjoitti kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa: infrastruktuurin, rakentamisen ja jätehuollon alalla kunta-, alue- ja infrastruktuuriministeriön varapääministeri Oleksandr Kubrakovin kanssa sekä lisäksi ympäristönsuojelun alalla ympäristö- ja luonnonvaraministeriön ministeri Ruslan Striletsin kanssa.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo allekirjoitti yhteisymmärryspöytäkirjan ympäristönsuojelun alalla Ukrainan ympäristö- ja luonnonvaraministeriön ministeri Ruslan Striletsin kanssa perjantaina Kiovassa.

Ohisalo on tutustunut vierailulla paitsi sodan vaikutuksiin luonnolle, joihin ministeri viittasi luonnon murhana, myös perehtynyt ympäristökysymyksiin, jotka liittyvät Ukrainan EU-halukkuuteen.

– Ajattelemme, että siitä vaan lähdetään rakentamaan (uudelleen kaupunkia), mutta ne ympäristötuhot, jotka täällä ovat, on niin mittavia. Miten puhdasta vaikkapa vesi on, on iso kysymys, joka vaikuttaa ihmisten elämään täällä tällä hetkellä.

– Suomi lähtee tukemaan Ukraina myös ydinturvakysymyksissä. Ydinvoimalat ovat olleet sodan alusta alkaen sotatoimien kohteena ja niiden vahingoittuminen voisi tietysti levittää säteilyä sekä Ukrainassa, että maan rajojen ulkopuolella. Näistä asioista täällä on tänään keskusteltu, Ohisalo mainitsi.

Marin tapasi Nobelin rauhanpalkinnon toisen voittajan Oleksandra Matviichukin.

Kiovan-vierailunsa aikana Marin paitsi tapasi presidentti Zelenskyin, kävi myös sairaalassa tapaamassa sotilaita ja tapasi paikallisia oppilaita Irpinissä Venäjän iskussa tuhoutuneen koulun luona. Lisäksi Marin osallistui yhdessä Zelenskyin kanssa sotasankarin siunaustilaisuuteen ja tapasi Nobelin rauhanpalkinnon toisen voittajan Oleksandra Matviichukin.

Sanna Marin poistumassa hotellistaan Kiovassa perjantaina.

Maria Ohisalo poistumassa hotellistaan Kiovassa perjantaina.

Lisäys 10.3. kello 20.55: Lisätty taustatietoa Suomen hävittäjäkaupoista.

Lue lisää: Vakava Sanna Marin osallistui 27-vuotiaan sota­sankarin siunaus­tilaisuuteen – ilmaisi osan­ottonsa omaisille

Lue lisää: Marin piti tiedotus­tilaisuuden Zelenskyin kanssa Kiovassa – ”Sydämissämme olette jo voittaneet”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?