Washington DC
Presidentti Sauli Niinistö sanoi torstaina Washingtonissa, että uskoo yhä Suomen ja Ruotsin olevan Naton jäseniä ennen heinäkuussa Vilnassa järjestettävää puolustusliiton huippukokousta.
– Minun arvioni on yhä edelleen hyvin optimistinen: Vilnaan mennessä olemme molemmat Naton jäseniä, Niinistö sanoi.
– Missä järjestyksessä ja yhdessä vai erikseen, sitä en lähde arvailemaan.
Myös Suomen, Ruotsin ja Turkin väliset kolmikantaneuvottelut jatkuivat torstaina Brysselissä pitkän tauon jälkeen. Niinistö nosti tämän esiin myönteisenä asiana.
IS kysyi Niinistöltä, mitä avoimia kysymyksiä Turkilla vielä on Suomelle – vai onko mitään.
– Nämä arviot ovat hieman vaihdelleet. Välillä olemme kuulleet, että Suomen kohdalta asiat ovat kaikilta osin kunnossa. Välillä on ollut vielä jotain, mitä ei ehkä niin ole yksilöitykään.
Niinistö kertoi, että hänen ymmärtääkseen neuvottelupöydässä ei ole nyt noussut ”mitään suurempia kysymyksiä” esiin.
Sauli Niinistö tapasi suomalaismediaa torstaina iltapäivällä.
Presidentti tapasi torstaina myös kollegansa Joe Bidenin Valkoisessa talossa.
Alun perin Niinistön piti tavata Bidenin neuvonantaja Jake Sullivan Suomen suurlähetystössä.
– Tapaaminen kehittyi niin, että saimme kutsun Valkoiseen taloon ja minulla oli mahdollisuus keskustella presidentti Bidenin kanssa aika pitkäänkin.
Niinistö kertoi Bidenille käsityksestään, jonka mukaan Suomi ja Ruotsi ovat Natossa ennen Vilnan kokousta.
– Hän kannusti meitä kovasti eteenpäin ja selvästi toivoi sitä, Niinistö sanoi.
Biden lähti Niinistön tapaamisen jälkeen suoraan häntä odottaneella helikopterilla kohti Philadelphiaa.
Niinistö tapasi torstaina myös Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCarthyn sekä tätä ennen senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Bob Menendezin.
Presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdsyvaltain presidentin Joe Bidenin.
Presidentti sanoi, että turvallisuuspolitiikkaan liittyviä pääpuheenaiheita ovat olleet Suomen Nato-liittymisprosessi sekä globaali kehitys laajemmin.
– Ukrainan sota on järkyttänyt meitä kaikkia. Se on valtava murhenäytelmä, jonka loppua ei tällä hetkellä näy.
– Sen lisäksi on kasvamassa määrin syntymässä globaalia jännitettä kahden osapuolen, läntisen ja itäisen ajattelun välillä. Ne ovat piirteitä, jotka on syytä tunnistaa tarkoin ja miettiä, mihin ne johtavat – tai eivät saisi johtaa, Niinistö kommentoi.
Niinistö myös muistutti jälleen Kiinan roolista, joka on toistunut hänen puheissaan.
– Olen viime keväästä lähtien halunnut korostaa, että Kiinalla ymmärtääkseni olisi ja on mahdollisuuksia vaikuttaa tilanteisiin. Nyt tämä voimakas ristiriitainen tilanne lännen ja idän välillä on vähän ongelmallinen.
Jännitettä ja jokseenkin kahtia jakautunutta ajattelua on myös Yhdysvaltain sisäpolitiikassa.
Maanantaina Seattlessa Niinistön kanssa tavannut Washingtonin osavaltion kuvernööri Jay Inslee kertoi tuolloin vakuuttaneensa presidentille, että esimerkiksi Ukrainan tukemista vastustavat näkemykset ovat Yhdysvalloissa selvässä vähemmistössä.
Lue lisää: Miksi Ukrainan tukeminen on niin tärkeää? Tällaisen viestin presidentti Niinistö vei Yhdysvaltoihin
Niinistön matkallaan tapaamat poliitikot ovat olleet pääasiassa demokraattipuolueesta. Puhemies McCarthy on republikaani, joka kieltäytyi keskiviikkona Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kutsusta Ukrainaan. McCarthyn torstai meni Niinistön tapaamista lukuun ottamatta pitkälti Bidenin tuoreen budjettiesityksen kritisoimiseen.
– Uuden puhemiehen kanssa kävimme myös Ukrainasta hyvinkin perusteellista keskustelua. En havainnut, että hänellä olisi merkillisiä duubioita. Meidän käsityksemme olivat aika samanlaisia siitä, että Ukrainaa pitää tukea, Niinistö kertoi.
Demokraatti Menendezin Niinistö kuvaili olevan erityisen kiinnostunut Suomen asioista.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Menendez on vastustanut F-16-hävittäjien myyntiä Turkille.
Yhdysvaltain on spekuloitu voivan käyttää hävittäjäkauppoja mahdollisena vipuvartena, jolla Turkki saataisiin ratifioimaan Suomen ja Ruotsin hakemukset.
Helmikuun alussa ryhmä senaattoreita molemmista puolueista lähetti presidentti Bidenille kirjelmän, jossa he vaativat hävittäjäkauppojen jäissä pitämistä siihen asti, kunnes Turkki ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset.
– Yhdysvaltain ja Turkin väliset asiat kuten hävittäjäkaupat eivät ole meidän keskusteluiden kohteena eivätkä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden elementtejä, Niinistö korosti.
Ingressiä täsmennetty klo 2.45: Niinistö on työvierailulla, ei varsinaisella valtiovierailulla Yhdysvalloissa.