Niinistöltä arvio Nato-aikataulusta

Niinistö tapasi tänään yllättäen presidentti Joe Bidenin.

9.3. 21:27 | Päivitetty 10.3. 0:15

Yhdysvalloissa vieraileva presidentti Sauli Niinistö kertoi lehdistötilaisuudessa, etteivät Yhdysvaltain ja Turkin kahdenväliset kysymykset kuten hävittäjäkaupat kuulu Suomelle. Niinistön mukaan tällaisista asioista ei keskusteltu presidentin vierailulla Yhdysvaltain pääkaupunkiin.

– Se että lähtisimme puuttumaan Yhdysvaltain ja Turkin välisiin erilliskysymyksiin, se ei meille kuulu. Yhdysvallat tukee meitä niin kuin voi, mutta pitää erillisinä ne kysymykset, jotka ovat Yhdysvaltain ja Turkin välisiä, Niinistö sanoi toimittajille.

Yhdysvaltain on spekuloitu voivan käyttää F-16-hävittäjäkauppoja mahdollisena vipuvartena, jolla Turkki saataisiin ratifioimaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemukset.

  • IS seurasi Niinistön tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Seuranta on luettavissa jutun lopusta. Tallenne lehdistötilaisuudesta on tämän artikkelin yläpuolella.

Nato-jäsenyys Vilnaan mennessä?

Niinistö kertoo jutelleensa Bidenin kanssa myös Suomen Nato-jäsenyyden aikatauluista. Suomelta ja Ruotsilta puuttuu vielä Turkin ja Unkarin ratifioinnit.

Tänään on jatkunut Turkin, Ruotsin ja Suomen kolmikantaneuvottelut.

Niinistö sanoi uskovansa, että Suomi ja Ruotsi ovat molemmat jäseniä Vilnan huippukokoukseen mennessä. Se on heinäkuussa.

Se ei kuitenkaan ole varmaa, "missä järjestyksessä" maat ovat puolustusliitossa, Niinistö sanoi.

Niinistön matka alkoi Yhdysvaltain länsirannikolta, jossa kärkiteemana olivat teknologia ja talous, mutta Washingtonissa keskustelujen pääaihe oli turvallisuuspolitiikka, minkä puitteissa keskusteltiin sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista että Ukrainan sodasta.

Niinistö: "Läntisellä ja itäisellä ajattelulla eroja"

Niinistön mukaan Yhdysvallat on tukenut voimakkaasti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä ja tukee sitä edelleen. Niinistö tapasi Washingtonissa muun muassa Yhdysvaltain-virkaveljensä Joe Bidenin. Yhdysvaltain presidentin tapaaminen ei ollut alun perin matkaohjelmassa, mutta vierailu Valkoiseen taloon järjestyi lyhyellä varoitusajalla.

Ukrainan sodassa Niinistö korosti uskovansa sitä, että Kiinalla on mahdollisuudet myötävaikuttaa sodan päättymiseen, mutta että sota on nostanut esille eroavaisuuksia ajattelussa eri maiden välillä.

– Läntisen ja itäisen ajattelun välillä on eroja, jotka pitäisi tarkoin tunnistaa ja miettiä, mihin ne johtavat ja mihin ne eivät saisi johtaa, Niinistö sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?