Kommentti: Saarikko kaatoi kylmää vettä Marinin niskaan

Keskustan puheenjohtaja petaa puheillaan porvarihallitusta, kirjoittaa politiikan toimittaja Suvi Hautanen.

Keskustan Annika Saarikon ilmoitus ei jätä pelimerkkejä Sanna Marinin käsiin, vaikka Sdp voittaisi vaalit.

9.3. 18:26

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko teki tyhjäksi pääministeri Sanna Marinin (sd) toiveet nykyisen punavihreän hallituksen jatkosta.

– Äänestystulos tietysti ratkaisee, voiko keskusta edes harkita hallitukseen menemistä. Silti on nyt jo sanottava, että keskusta ei mene mukaan nykyiseen kokoonpanoon, Saarikko ilmoitti torstaina Suomenmaassa.

Keskustan pää-äänenkannattajassa julkaistu viesti oli tarkoitettu ennen kaikkia keskustan äänestäjille, jotka ovat syvästi tyytymättömiä keskustan mukanaoloon vihervasemmistolaisessa hallituksessa.

Lue lisää: Keskustan Saarikko: Nykyinen hallitus­pohja ei voi jatkaa

Keskusta on menettämässä eduskuntavaaleissa 200 000 entistä äänestäjäänsä, ilmenee Suomen Kuvalehden julkaisemasta tutkimuksesta. Puolueelta on karkaamassa 40 000 äänestäjää kokoomukselle ja 23 000 perussuomalaisille.

Lisäksi lähes 100 000 viime eduskuntavaaleissa keskustaa äänestänyttä on siirtymässä nukkuvien puolueeseen – ja juuri näille pettyneille äänestäjille Saarikko kohdistaa sanansa lupaamalla, että nykyisen kaltaiseen hallitukseen keskusta ei enää lähde.

Samalla Saarikko antaa ymmärtää, että keskusta voisi olla valmis hallitukseen vaalien jälkeen, kunhan kansan luottamus puolueeseen vahvistuu. Aiemmin keskustan suunnasta on paalutettu, että puolueen kannatuksen pitää olla vähintään 15 prosenttia, jotta puolue olisi valmis hallitukseen. Realismia taitaa kuitenkin olla sen verran, ettei Saarikko ripusta hallitukseen menoa mihinkään lukuun. Keskustan kannatus on ollut viimeisimmissä gallupissa alle kymmenen prosenttia.

Saarikon mukaan tuleva hallitus pitää koota ”yhteisen tehtävän ympärille”. Tämä tehtävä on Suomen talouden tervehdyttäminen.

– Tämä ei onnistu, jos hallituksessa enemmistö olisi puolueita, joiden mielestä velalla ja alijäämällä ei ole väliä, Saarikko totesi viitaten pitkälti nykyisiin hallituskumppaneihin.

Keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset ovat ilmoittaneet sitoutuvansa valtiovarainministeriön esittämään yhdeksän miljardin euron sopeutuksen mittakaavaan kahden vaalikauden aikana.

Kokoomus on tehnyt talouden kuntoon laittamisesta uskottavalla ohjelmalla jopa kynnyskysymyksen hallitukseen menolle. Myös perussuomalaiset on valmis sopeuttamaan julkista taloutta erityisesti säästöin. Sdp sen sijaan ei ole valmis säästöihin, vaan puolue uskoo työllisyyden vahvistumisen, veronkiristysten ja talouskasvun korjaavan julkisen talouden vajeen.

Lue lisää: Kokoomukselta ensimmäinen kynnys­kysymys – Sdp:n Mäkynen: ”Kovistelu­teatterilta näyttää”

Saarikko vaikuttaa petaavan porvarihallitusta. Kokoomuksen ja perussuomalaisten paikkamäärät eivät riitä enemmistöhallitukseen. Rkp:n ja kristillisdemokraattien kanssa puolueiden paikat riittäisivät viimeisimpien gallupien valossa nippa nappa yli sataan paikkaan. Mutta keskustan kanssa kokoomus ja perussuomalaiset pystyisivät muodostamaan lähes 110 paikan enemmistöhallituksen.

Keskustan kannattajat toivovat huomattavasti mieluummin kokoomusta ja keskustaa samaan hallitukseen kuin keskustaa ja Sdp:tä, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimuksesta. Kokoomusta toivoo seuraavaan hallitukseen peräti 67 prosenttia keskustan kannattajista.

Kokoomuslaista pääministeriä toivovat äänestäjät haluaisivat muiksi hallituspuolueiksi perussuomalaiset, Rkp:n ja keskustan ja vasta neljäntenä Sdp:n. Vihreät ja vasemmistoliitto ovat keskustaäänestäjien inhokkeja.

Saarikko yrittää lämmittää puheillaan keskustalaisia äänestäjiä, mutta Marinin niskaan ne ovat kylmää vettä.

Saarikon linjaus ei jätä perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyön torjuneen Marinin käsiin pelimerkkejä. Se tarkoittaa käytännössä myös sitä, että vaikka Sdp voittaisi vaalit, Marin ei saa kasaan hallitusta ilman kokoomusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?