Mykkänen Rinteen esittelemistä hyvinvointi­pysäkeistä: ”Liian hyvää ollakseen totta”

Sdp:n mukaan ”hyvinvointipysäkkien” avulla voitaisiin saada kahden seuraavan vaalikauden aikana noin kahden miljardin säästöt. Kokoomuksen Kai Mykkäsen mukaan summa kuulostaa ylioptimistiselta.

Antti Rinteen ja Sdp:n ehdotus hyvinvointipysäkeistä ei vakuuta kokoomuksen Kai Mykkästä.

9.3. 16:32

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mielestä Sdp:n avaus eräänlaisista aikuisten neuvoloista on "ihan kiinnostava”, mutta pitää sisällään ongelmia. Mykkäsen huoli kiinnittyy ennen kaikkea siihen, olisiko resurssien kohdentaminen ennaltaehkäisyyn liiaksi pois sairaiden hoitamisesta.

– Vanhuksia ja sairaita ei saa jättää heitteille, Mykkänen sanoo.

Mykkänen huomauttaa, että Suomessa on valtava hoitajapula jo nyt ja Sdp:n esitys hyvinvointipysäkeistä voisi pahentaa ongelmaa.

– Eduskunnan tietopalvelun mukaan tämä Sdp:n malli edellyttäisi 1 400 hoitajaa lisää. Meillä on jo nykyisissä palveluissa yli 10 000 hoitajan vaje. Ei riitä, että kirjoitetaan lakiin jotain, koska se ei takaa yksin mitään.

Ei riitä, että kirjoitetaan lakiin jotain.

Sdp:n mallissa jokainen 18 vuotta täyttänyt kutsuttaisiin säännöllisesti hyvinvointitarkastukseen, jossa selvitettäisiin ihmisen fyysinen ja psyykkinen terveydentila sekä erilaiset riskitekijät elintavoissa ja perintötekijöissä. Tarvittaessa henkilö voitaisiin ohjata jatkotutkimuksiin tai muiden palveluiden piiriin. Mallin hintalappu olisi terveystarkastusten laajuudesta riippuen 116–305 miljoonaa euroa vuodessa.

– Parantamalla ihmisten terveydentilaa ja ennaltaehkäisemällä esimerkiksi kansantauteja nykyistä tehokkaammin on mahdollista paitsi lisätä ihmisten hyvinvointia, myös vahvistaa merkittävästi julkista taloutta, ohjelman esitellyt Sdp:n kansanedustaja, eduskunnan varapuhemies Antti Rinne totesi tiedotteessa.

Mykkäsen mielestä on oikein, että ennaltaehkäisyyn halutaan panostaa, mutta hän ei ole vakuuttunut Sdp:n keinoista.

– Varmasti on laajasti jaettu näkemys, että enemmän pitää satsata ennaltaehkäisyyn ja ihmisiä saadaan autettua terveysongelmista eroon ennen niiden pahenemista.

– Tällainen aikuisneuvola on ihan ymmärrettävä ajatus, mutta ei tämä niin helppoa ole. Pitää miettiä, mistä hoitajat löytyvät ja mikä on se ratkaisu, jolla oikeasti saadaan reagoimaan terveyspulmiinsa ajoissa. Tärkeä teema, mutta keinot ovat aika ilmassa, Mykkänen sanoo.

Sdp arvioi ohjelmassaan, että ennaltaehkäisyn keinoin on mahdollista vahvistaa julkista taloutta seuraavan kahden vaalikauden kuluessa 1,9 miljardilla eurolla ja saada noin 100 000 uutta työllistä.

Mykkänen pitää laskelmia ylioptimistisina.

– En tiedä mistä tämä optimismi kumpuaa, kun resursseja malliin ei ole. Tällä puheella sanoisin, että tämä (1,9 miljardin euron säästö) on liian hyvää ollakseen totta.

En tiedä mistä tämä optimismi kumpuaa.

Kokoomus on esittänyt sote-kustannusten kasvun hillitsemistä miljardilla eurolla muun muassa monituottajamallin laajemmalla käytöllä ja eri hyvinvointialueiden parhaiden ja kustannustehokkaimpien toimintamallien käyttöönotolla kaikkialla Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?