Puolustusvoimat: Armeijan lennolla Tukholmaan ei ollut alko­holi­tarjoilua – Lintilän lausunto herättää kysymyksiä

Lintilä kertoi Helsingin Sanomille juoneensa lennolla ”yhden lonkeron”.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) myöhästyi Tukholmassa autosaattueesta, mutta ehti viime tipassa juhlaillalliselle. Lintilä oli plaseerattu illallisilla kuningatar Silvian viereen.

8.3. 17:50

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on ollut otsikoissa alkoholinkäyttöön liittyvien epäilyiden vuoksi.

Lintilä on kertonut IS:lle, ettei hän tunnista sellaista tilannetta, jossa hän olisi ollut päihtyneenä sillä tavalla, että se olisi vaikuttanut hänen työtehtäviinsä.

Epäilyjä alkoholinkäytöstä on liitetty esimerkiksi Lintilän viime toukokuussa tekemään Ruotsin-virkamatkaan.

Lintilä osallistui matkallaan Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan isännöimille juhlaillallisille. Lintilä oli plaseerattu illallisilla kuningatar Silvian viereen. Silvian toisella puolella istui tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Helsingin Sanomien mukaan Lintilä jouduttiin viemään hotellilta illalliselle muiden arvovieraiden perässä, koska hän oli myöhästynyt autosaattueesta.

IS:lle on kerrottu, että Lintilä saapui paikalle ”viime hetkessä”.

Lintilä saapui Tukholmaan poikkeuksellisesti Puolustusvoimien koneella, jotta hän ehti paikan päälle eduskunnan Nato-äänestyksen jälkeen.

HS:n mukaan Lintilän kanssa samalla Puolustusvoimien koneella Ruotsiin lentänyt Lintilän avustaja sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) ehtivät saattueeseen ilman ongelmia.

Kun HS kysyi, oliko Lintilä juonut alkoholia ennen illallista, Lintilä vastasi, että ”yksi lonkero juotiin lennolla”.

Puolustusvoimista vahvistettiin IS:lle, että lento, jolla Lintilä saapui Tukholmaan, oli tilattu määräysten mukaisesti.

IS tiedusteli Puolustusvoimilta, mitä matkustajasääntö pitää sisällään ja tarjoillaanko Puolustusvoimien lentokoneissa ministereille ja muille matkustajille alkoholia.

– Puolustusvoimien lennoilla voi olla erityistapauksissa tarjoilua. Kyseisellä lennolla alkoholitarjoilua ei oltu pyydetty, Tuomas Pulsa Pääesikunnan viestintäosastolta vastasi.

Herää siis kysymys, ottiko Lintilä lennolle mukaan omia alkoholituotteita.

IS:lle täsmennettiin, että Ilmavoimien lennoilla voi nauttia alkoholia Ilmaoperaatiokeskuksen päällikön erikseen antamalla luvalla.

– Lähtökohtaisesti Ilmavoimien lentokuljetuksilla ei ole tarjoilua. Erityistapauksissa tarjoilua voi olla. Yleensä tarjoilu on kahvia ja sämpylä, esimerkiksi jos lento on pitkä. Puolustusvoimat ei ota kantaa yksityishenkilön alkoholin nauttimiseen, Pulsan vastaus kuului.

Lintilä osallistui illallista seuranneena päivänä vihreää siirtymää koskeneeseen seminaariin yhdessä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan kanssa.

Lintilä on myöntänyt, että Tukholmassa syntyi vaikea tilanne kiireen vuoksi. Lintilä selvitti HS:lle vaikeuksia ”pukeutumisteknisellä ongelmalla”.

Kuninkaan järjestämällä illallisella oli pukukoodina frakki. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Lintilä vuokrasi tilaisuutta varten frakin. Frakkivuokra maksoi 149 euroa.

– Syy, minkä takia minä meinasin myöhästyä siitä lähdöstä on, että minä en saanut frakkia päälle. Mehän tulimme hirveän myöhään sinne, ja sitten äkkiä frakin vaihtoon. Ja sitten olin saanut tämän Ruotsin kuninkaan ristin ja siinä oli nämä nauhat ja muut, Lintilä selvitti HS:lle.

Suomen Tukholman-suurlähettiläs Maimo Henriksson kertoi HS:lle, että Lintilällä ja Kaikkosella oli hotellilla aikaa valmistautumiseen tunti tai vähän vajaa tunti.

Lintilän ehti tavata ennen illallista hotellilla myös naista, joka ei kuulunut Suomen delegaatioon. Lintilä kertoi HS:lle, että kyseessä oli hänen pikkuserkkunsa.

IS ei ole tavoittanut Lintilää kommentoimaan Tukholman-matkaa. Kaikkosen avustaja ilmoitti, ettei Kaikkonen kommentoi asiaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?