Unkari tukee Suomen Nato-jäsenyyttä – ratifioinnin aikataulu yhä hämärän peitossa

Puhemies Matti Vanhanen kutsui keskustelua ”ilmaa puhdistaneeksi”.

8.3. 7:05 | Päivitetty 8.3. 15:58

UNKARIN parlamentin varapuhemiehen Csaba Henden johtama valtuuskunta vieraili eduskunnassa keskiviikkona. Valtuuskunta kertoi Unkarin tukevan Suomen Nato-jäsenyyttä. Varapuhemies Henden mukaan koko parlamentti yhtä puoluetta lukuunottamatta on Suomen Nato-jäsenyyden puolella.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) kiitteli keskustelua ”ilmaa puhdistaneeksi”. Hänen mukaansa unkarilaiset sanoivat Suomen jäsenyyden vahvistavan Natoa. Ratifioinnin aikataulusta ei ole varmuutta.

- Konkreettista aikataulua valtuuskunta ei vahvistanut. Täsmällistä päivämäärää ei kerrotu, Vanhanen sanoi.

Varapuhemies Henden mukaan asia on parlamentin jäsenten käsissä. Aiemmin on kerrottu, että ratifiointi tapahtuisi maaliskuun lopulla. Tätä Hende ei vahvistanut. Hende sanoi, ettei ratifiointiprosessiin liity mitään poikkeuksellista, vaikka se on kestänyt huomattavasti pidempään kuin muissa Nato-maissa. Unkarin ohella Turkki ei ole vielä ratifioinut Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Unkarin Hede kuvasi keskustelua rehelliseksi ja avoimeksi. Hänen mukaansa on tärkeää saada Suomen ja Unkarin parlamentaariset suhteet takaisin ”oikeille raiteille”. Vastaavia korkean tason tapaamisia ei Suomen ja Unkarin parlamenttien välillä ole ollut vuosiin.

Unkarin valtuuskunta tapasi eduskunnan puhemies Vanhasen lisäksi varapuhemiehet Antti Rinteen (sd) ja Juho Eerolan (ps) sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps), puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Antti Häkkäsen (kok), Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin, kokoomuksen ryhmäjohtajan Kai Mykkäsen sekä perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Jani Mäkelän.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 10.20.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?