Niinistö avaa britti­­dokumentissa puheluaan Putinille: ”Hänen vastauksensa oli vähän yllättävä”

Presidentti Sauli Niinistö kertoo kysyneensä Putinilta puhelussa, mitä tämä aikoo tehdä. Putinin vastaus ei kuvastanut totuutta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistelee keskusteluaan Vladimir Putinin kanssa ennen Venäjän aloittamaa suurhyökkäystä Ukrainaan.

7.3. 12:45 | Päivitetty 7.3. 19:50

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistelee tuoreessa brittidokumentissa Putinin vaarallinen tie keskusteluaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Niinistö soitti Putinille ja kysyi, mitä tämä aikoo tehdä.

Niinistö kertoo dokumentissa, kuinka tiedot Ukrainan ympärille keskitetyistä joukoista huolestuttivat laajasti keväällä 2021.

– Olimme kaikki erittäin huolissamme saatuamme tietää, että Venäjä on keskittänyt joukkoja Ukrainan ympärille.

– Soitin Putinille ja kysyin, mitä hän aikoo tehdä. Hänen vastauksensa oli vähän yllättävä. Hän sanoi, että se on sotaharjoitus ja joukot lähtisivät kymmenen päivän kuluessa.

Hän sanoi, että se on sotaharjoitus ja joukot lähtisivät kymmenen päivän kuluessa.

Sotaharjoitukset toistuivat myös seuraavana talvena. Ukrainan rajoille jäi kymmeniätuhansia sotilaita ja raskasta aseistusta.

24. helmikuuta 2022 Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan.

Niinistö kutsuu Putinia dokumentin aluksi taistelijaksi.

– Jos hän aloittaa taistelun, tulee vastustajan olla valmis vastaiskuun.

Dokumenttiin on haastateltu Niinistön ohella muun muassa Ukrainan presidenttiä Volodymyr ZeIenskyiä, Ison-Britannian entisestä pääministeriä Boris Johnsonia ja Naton pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä.

Niinistö sanoo dokumentissa, että oli ”melko hämmästyttävää” kuulla Putinin vaativan joulukuussa 2021, ettei Nato voi laajentua enempää itään.

– Oli helppoa ymmärtää, että se koski myös Suomea ja Ruotsia. Niinpä aloitimme heti pohtia Nato-jäsenyyttä, Niinistö kertoo dokumentissa.

Niinistö kertoo keskustelusta Putinin kanssa, jossa hän kertoo alleviivanneensa, että suomalaiset ovat ”melko itsepäisiä”.

– Ja tekevät omat ratkaisunsa.

Niinistö kertoo dokumentissa myös tuntemuksistaan, kun presidentti Zelenskyi kertoi Venäjän aloittamasta hyökkäyksestä. Niinistö ja Zelenskyi puhuivat puhelimessa sodan alkamisen jälkeisenä päivänä 25. helmikuuta.

– Se oli aika outo tunne. Itse istuu toimistolla Helsingissä täydessä rauhassa ja mies, jonka tuntee todella hyvin, on pommisuojassa ja sanoo, että pommitukset ovat nyt alkaneet.

Britannian silloinen pääministeri Johnson kertoo dokumentissa tarjonneensa Ukrainan presidentti Zelenskyille mahdollisuutta auttaa häntä turvaan. Zelenskyi ei kuitenkaan tarttunut tarjoukseen.

– Hän pysyi paikallaan kuin sankari, Johnson sanoo dokumentissa.

Artikkelia korjattu 7.3. kello 18.26. Artikkelissa mainittiin aiemmin keskustelu, jonka Niinistö kävi Putinin kanssa keväällä 2022. Keskustelu käytiin keväällä 2021.

Artikkelia korjattu 8.3. kello 16.47: Artikkelissa mainittiin aiemmin virheellisesti, että Niinistö kertoi dokumentissa, kuinka tiedot Ukrainan ympärille keskitetyistä joukoista huolestuttivat laajasti joulu-tammikuussa 2020-2021. Sotaharjoitukset olivat kuitenkin todellisuudessa jo keväällä 2021.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?