Vielä kaksikymmentä vuotta tapahtuneen jälkeen löytyy uutta tietoa kevään 2003 eduskuntavaaleja leimanneesta Irak-kohusta.
Keväällä 2003 lentäväksi lauseeksi jäi, miten keskustan tuolloinen puheenjohtaja ja pääministeriksi noussut Anneli Jäätteenmäki sai presidentti Tarja Halosen neuvonantajalta Martti Manniselta ulkopolitiikkaan liittyviä fakseja ”pyytämättä ja yllättäen”.
Vieläkin löytyy yksi faksi, joka ei ole tähän saakka ollut julkisuudessa.
Se on tuoreessa, keskiviikkona ilmestyneessä Lauri Kontron kirjassa Anneli Jäätteenmäki – taipumaton (Otava).
Anneli Jäätteenmäki valittiin keskustan johtoon Hämeenlinnan puoluekokouksessa kesäkuussa 2002. Kuvassa vasemmalla Hannu Takkula.
Vaalivoittaja Anneli Jäätteenmäki oli myös väliaikainen puhemies, kun Tarja Halonen avasi vuoden 2003 valtiopäivät.
Anneli Jäättenmäen ero oli vuoden mediatapaus. Keskustan eduskuntaryhmä totesi tapahtuneen ryhmäjohtaja Timo Kallin johdolla, ja Jäättenmäki joutui eromaan 18. kesäkuuta.
Kontron Jäätteenmäki-kirjan yllättävin paljastus Halosen roolista on ennen julkaisematon muistio, jonka Manninen faksasi Jäätteenmäelle, kun Yhdysvaltain johtama hyökkäys Irakiin oli alkanut 20.3.2003.
”Sodan aloituspäivän iltana kello 21 jälkeen Anneli Jäätteenmäen faksi pärähti jälleen käyntiin. Tasavallan presidentin neuvonantaja, kanslian kakkosmies Martti Manninen lähetti henkilökohtaisen viestin tulevalle pääministerille. Manninen kertoi viestissään olleensa lounaalla tasavallan presidentin kanssa tämän kutsusta. Paikalla ei ollut muita”, Kontro kirjoittaa.
Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ja presidentti Halonen pitivät kokouksen heti sodan alkamispäivän aamuna.
TP-UTVA:ssa muotoillun kannanoton mukaan Suomi piti valitettavana, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset olivat ryhtyneet sotilaallisiin toimiin Irakia vastaan.
Halonen olisi ollut valmis tuomitsemaan hyökkäyksen kovemminkin, mutta se ei käynyt pääministeri Paavo Lipposelle (sd).
Taustalla oli se, että Lipposen tulkittiin olleen liian myötämielinen Yhdysvaltain sotapyrkimyksille, kun hän tapasi presidentti George W. Bushin Valkoisessa talossa joulukuussa 2002.
Anneli Jäätteenmäki syrjäytti Paavo Lipposen pääministerin paikalta puhemieheksi 2003 – jännitteet ovat säilyneet näihin päiviin saakka.
Taustalla oli myös Sdp:n ulospäinkin näkynyt ulkopoliittinen eriseuraisuus.
Presidentti Tarja Halonen ja ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) olivat Lipposen kanssa täysin eri leirissä suhtautumisessaan Yhdysvaltain sotapolitiikkaan. Jälkimmäisten mukaan sotatoimille olisi vaadittu YK:n mandaatti. Päiväkirjoissaan Tuomioja kertoo seuranneensa Lipposen toimia ”tukka pystyssä”.
Kohu asian tiimoilta nousi, kun Jäätteenmäki 6.3. MTV:n eduskuntavaalitentissä syytti saamiensa muistioiden perusteella Lipposen liittäneen Suomen omin päin ilman valtuuksia Yhdysvaltain johtamaan sotakoalitioon.
Vuodot tulivat Halosen neuvonantajalta Martti Manniselta, joka sai potkut ja tuomittiin myöhemmin oikeudessa 80 päiväsakkoon virkasalaisuuden rikkomisesta . Harvinaisessa oikeudenkäynnissä Jäätteenmäkeä ei tuomittu.
Keväästä 2003 saakka on keskusteltu siitä, toimiko Manninen Halosen luvalla evästäessään Jäätteenmäkeä.
Tähän Kontron kirja antaa mielenkiintoista lisävalaistusta.
Kontro kirjoittaa, että Mannisen ja Halosen lounasta koskevan esipuheen jälkeen ”Mannisen teksti olikin suorastaan hämmentävää”:
TP [tasavallan presidentti Halonen] totesi, että Jäätteenmäki oli ”oikeilla jäljillä” Irak-keskustelussa, mutta olennainen asia ei tullut siinä selkeästi esille. TP:n mielestä se oli se, että Lipponen ilmoitti Suomen valmiudesta 9.12.2002 Bushille eikä YK:lle, joten Yhdysvalloille saattoi syntyä kuva, että Lipposen YK-varaumasta huolimatta Suomi on Yhdysvaltain puolella. Mannisen mukaan Halonen jatkoi Lipposen syyllistämistä: Lipposen ilmoitus kriisin näin varhaisessa vaiheessa ja Bushin mielistely myötävaikutti TP:n arvion mukaan siihen, että Yhdysvallat ajoi Irak-asiassa tiukempaa linjaa kuin muuten ehkä olisi tapahtunut. Lipposen ilmoituksella oli siten kahdenvälisiä suhteita laajempi merkitys. TP:n mukaan Lipposen heikkous – joka on huomattu myös EU-yhteyksissä – on hänen liiallinen halunsa olla mieliksi ”isoille pojille.”
Halonen siis haukkui Sdp:n Lipposen mielistelevän ”isoja poikia” samaan aikaan kun hän kiitteli kiitti keskustan Jäätteenmäkeä:
TP tuntui pitävän hyvänä, että Irak-keskustelun seurauksena hallitus saattoi 7.3.2003 UTVAssa tarkistaa kantaansa Irak-asiassa ennen Yhdysvaltain hyökkäystä. Ilman Jäätteenmäen herättämää keskustelua se tuskin olisi ollut mahdollista Lipposen ja kokoomuksen ministerien kannat huomioon ottaen. TP antoi erityisesti tunnustusta siitä, että Jäätteenmäki oli keskustelussa parhaansa mukaan yrittänyt pitää TP:n erillään keskustelusta.
Kontron kirjan mukaan Mannisen lyhyt viesti päättyi toteamukseen, joka julkisuuteen tullessaan olisi ollut ”poliittista dynamiittia”:
En tiedä, onko vaikutelmani oikea, mutta uskoisin TP:n halunneen kauttani saattaa tässä käsittelemäni asiat tietoosi.
Epäilemättä olisi ollut – siis dynamiittia.
Pääministeri Anneli Jäätteenmäki jätti eroilmoituksensa presidentti Tarja Haloselle Kultarannassa 18. kesäkuuta 2003.
Kontron mukaan Mannisen viesti jäi kuitenkin pölyttymään arkistoihin. Se, miksi viesti ei koskaan tullut julkisuuteen, on mysteeri, vaikka viestin otsikko mainittiin myöhemmin poliisin esitutkintamateriaalissa, kun Irak-skandaali meni oikeuteen.
Jos viesti olisi julkaistu, tulevien tapahtumien kulku olisi Kontron mukaan saattanut muuttua.
Kontron tiivistys on, että Halonen halusi tiedot tapaamisesta Mannisen kautta Jäätteenmäelle.
Halonen on puolestaan kiistänyt Helsingin käräjäoikeudelle, että Manninen olisi toiminut kevään 2003 vuotojen osalta hänen luvallaan tai että hän olisi ollut Mannisen toimista tietoinen.
Halonen ja Jäätteenmäki tapasivat vaalien alla myös perhepiirissä. Jäätteenmäen pääministeriura päättyi, kun hän jätti eroilmoituksensa Haloselle Kultarannassa 18. kesäkuuta 2003 oltuaan siis 69 vuorokautta pääministerinä.
Irak-gate
Näin tapahtumat etenivät 2003
Pääministeri Paavo Lipponen tapaa Georg W. Bushin Valkoisessa talossa 10.12. 2002. Yhdysvallat suunnitteli Irakin vastaista sotaa
Anneli Jäätteenmäki vilauttelee saamiaan Irak papereita 6.3. MTV:n vaalitentissä ja syyttää Lipposen liittäneen Suomen Yhdysvaltain johtamaan sotakoalitioon ilman YK:n valtuutusta.
Keskusta voittaa vaalit – Jäätteenmäestä pääministeri.
Keskustelu salaisiksi luokiteltujen Irak-papereiden vuotamisesta alkaa.
Selviää, että vuodon takana on presidentti Tarja Halosen neuvonantaja Martti Manninen, joka saa potkut virastaan.
Jäätteenmäen tulkitaan valehdelleen eduskunnalle ja hän joutuu eroamaan 18.6.