HS ja Yle: Ministeri Lintilän epäillään esittäneen valtio­vallan tervehdyksen humalassa

Helsingin Sanomien ja Ylen saamien tietojen mukaan elinkeino­ministeri Mika Lintilän puhe oli sekava, minkä lisäksi hän tuoksahti alkoholilta.

Mikä Lintilä kiistää esiintyneensä päihtyneenä työtehtävissä.

5.3. 23:05

Alkoholiväitteet elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) ympärillä kiihtyvät.

Nyt Yle kertoo, että Lintilä olisi epäilyksen mukaan esiintynyt päihtyneenä työtehtävissä Helsingissä viime vuoden huhtikuussa. Helsingin Sanomat viittasi sunnuntaina samaan tervehdys­puheeseen selvityksessään.

Yle on haastatellut kahta paikalla ollutta, toisistaan riippumatonta henkilöä, jotka eivät ole mukana politiikassa. Molempien mukaan ministerin kunnosta käytiin jonkin verran keskustelua tämän esiintymisen jälkeen.

Lintilä piti valtiovallan edustajana puheen energia­yhtiöiden yhteenliittymän Paikallisvoiman kymmen­vuotis­juhla­seminaarissa Helsingissä 29.4.2022.

Toinen haastateltavista kertoo, että Lintilä olisi tuoksahtanut alkoholilta.

– Hän hieman tuoksahti alkoholilta ja puhekin oli tavallista hitaampaa. Hän jäi toistelemaan tiettyjä juttuja ja jännitimme, saako hän puhetta ollenkaan loppuun, haastateltava kertoo Ylelle.

Lue lisää: Absolutisti Matti Vanhanen kommentoi Ykkösaamussa huhuja Mika Lintilän alkoholin­käytöstä: ”Ajojahti”

Ylen mukaan Lintilän sihteerin luottokortilla oli ostettu aiemmin samana päivänä kaksi pulloa kuohuviiniä sekä konjakkipullo. Kuohuviinit oli kirjattu työ­hyvin­vointi­kuluiksi ja konjakkipullo edustus­varastoon.

Lue lisää: HS: Lintilällä oli elin­keino­ministeriön varoilla täydennetty ”juomakaappi”

Myös Helsingin Sanomat kertoi aiemmin sunnuntaina Lintilän alkoholiostoista. Elinkeino­ministeriön varoilla ostettiin Helsingin Sanomien mukaan toistuvasti vahvaa alkoholia ministerin omaan, tarkemmin erittelemättömään edustus­käyttöön vuosina 2017–2018.

Lue lisää: Jussi Halla-aholta suorat sanat Lintilän kohu­kierteestä

Lintilälle ostettiin 40 pulloa pulloa vahvaa alkoholia ja yli 30 pulloa erilaisia viinejä. Lehden mukaan kuittien selitteissä kirjoitetaan muun muassa ”juomakaapin” tai ”tarjoilukaapin” täydentämisestä.

Keskustan puheenjohtaja, valtio­varain­ministeri Annika Saarikko on puhunut Lintilän kanssa alkoholin­käyttöön liittyvistä huhuista kahdesti, IS uutisoi perjantaina.

Lue lisää: Saarikko myöntää IS:lle keskustelleensa Lintilän kanssa alko­holin­käyttöön liittyvistä huhuista – viimeksi joulu­kuussa

Saarikon mukaan Lintilä on molemmilla kerroilla kiistänyt hänen alkoholin­käyttöönsä liittyneet huhut perättömiksi.

– Hän on vastannut minulle, että asian kanssa ei ole ongelmaa ja huhut ovat perättömiä.

Hallituksen sisäpiiristä kerrotaan, että alkoholin­käyttö­epäilyt ajoittuvat erityisesti koronaneuvottelujen aikaan loppukesästä 2020. Hallituslähteet kuvasivat Lintilän käyttäytyneen koronaneuvotteluissa tuolloin ainakin kerran niin karkeasti, että pääministeri Sanna Marin (sd) joutui ottamaan asian esiin keskustan kanssa.

Lintilän väitetään olleen hallituksen neuvotteluissa päihtyneenä. Hänen kerrotaan käyttäneen neuvotteluissa karkeaa kieltä erityisesti perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiurua (sd) kohtaan.

Lintilä on itse kiistänyt Ilta-Sanomille päihtyneenä työskentelyn.

– En tunnista sellaista tilannetta, että olisin ollut päihtyneenä sillä tavalla, että se olisi vaikuttanut jollain tavalla työtehtäviini ja työtehtävieni hoitamiseen. Eli en, en ole ollut, Lintilä on kertonut.

– Varmasti vapaa-ajalla olen (ollut päihtyneenä), mutta ei sillä tavalla työaikana, Lintilä on sanonut.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?