Turkin ex-ministeri puhuu suunsa puhtaaksi Nato-prosessista: ”Suomi on edennyt 100 metriä, Ruotsi on nollassa”

Turkin urheiluministeri Akif Çağatay Kılıç sanoo Svenska Dagbladetin haastattelussa, ettei hänellä ole konkreettista vastausta siihen, mitä Suomen pitäisi vielä tehdä Nato-jäsenyyden eteen.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja entinen urheiluministeri Akif Çağatay Kılıç (oikealla) seuraamassa Turkin ja Suomen välistä jalkapallo-ottelua vuonna 2018.

4.3. 17:11

Turkin ulko­asiain­valio­kunnan puheenjohtaja, entinen Turkin urheiluministeri Akif Çağatay Kılıç kertoo Svenska Dagbladetin haastattelussa, että Nato-prosessiin liittyen ”Suomi on edennyt 100 metriä, mutta Ruotsi on edelleen nollassa.”

Turkki, Suomi ja Ruotsi palaavat neuvottelupöytään ensi viikolla 9. maaliskuuta. Neuvottelut ovat olleet tauolla runsaan kuukauden ajan.

Kılıç kommentoi ruotsalaislehdelle neuvottelujen lähtöasetelmia.

– Rehellisesti sanottuna en usko, että Suomi hyväksytään Natoon myöhemmin kuin Ruotsi. Ehkä aikaisemmin kuin Ruotsi, hän sanoo.

– Suomi on edennyt 100 metriä, te (Ruotsi) olette edelleen nollassa.

Kılıçin mukaan hänellä ei ole konkreettista vastausta siihen, mitä Suomen on vielä tehtävä, ennen kuin maasta tulee Naton jäsen. Hän viittaa lähinnä siihen, että Suomen on toteutettava Madridissa viime kesänä solmitun kolmi­kanta­sopimuksen ehdot.

– Suomella on paljon parempi lähtö­asetelma kuin Ruotsilla, hän vakuuttaa.

Kılıç tapasi joulukuussa Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin. Turkkilais­parlamentaarikko kertoo olleensa ensin iloisesti yllättynyt kahden tunnin tapaamisesta, mutta sitten hän pettyi.

Entisen ministerin mukaan yksi suurimmista pettymyksistä oli se, että ”terroristit väärin­käyttävät Ruotsin lakeja.”

Kılıçin mukaan hänen kannattajansa ovat sitä mieltä, että niin kauan kuin Ruotsin viranomaiset eivät ota Turkin turvallisuutta vakavasti, he eivät halua Kılıçin äänestävän Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu on aiemmin sanonut, että Suomen ja Ruotsin jäsenyysprosessit saatetaan erottaa toisistaan.

Edellinen Turkin, Suomen ja Ruotsin neuvottelu­kierros oli määrä järjestää tammikuussa, mutta se peruttiin Tukholmassa järjestettyjen islamin vastaisten mielenosoitusten jälkeen. Tanskalais-ruotsalainen ääri­oikeisto­poliitikko Rasmus Paludan poltti silloin Koraanin Turkin suurlähetystön lähellä Tukholmassa.

Cavusoglun mukaan Turkki ei voi antaa tukeaan Ruotsin Nato-jäsenyydelle ennen kuin Ruotsi täyttää sitoumuksensa kolmi­kantaisen yhteis­työ­asiakirjan mukaisesti.

Turkki on vaatinut Ruotsia karkottamaan useita kurditaustaisia henkilöitä, joita se syyttää terrorismin tukemisesta.

Turkki on jo pitkään viestinyt siitä, että sen suhtautuminen Suomeen ja Ruotsiin eroaa toisistaan.

Turkki ja Unkari ovat ainoat maat, jotka eivät vielä ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?