Saarikko myöntää IS:lle keskustelleensa Lintilän kanssa alko­holin­käyttöön liittyvistä huhuista – viimeksi joulu­kuussa

Ilta-Sanomien tietojen mukaan elinkeinoministeri Mika Lintilän alkoholinkäyttö on puhuttanut hallituksessa ja pääministeri Sanna Marin on joutunut siihen puuttumaan. Lintilä kiistää väitteet päihtyneenä työskentelystä.

3.3. 22:50

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) alkoholinkäyttö on herättänyt hallituksen sisällä keskustelua tämän hallituskauden aikana. Asian vahvistavat useat hallituksen sisäpiirilähteet eri puolueista. Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on puhunut Lintilän kanssa alkoholinkäyttöön liittyvistä huhuista. Lintilä itse kiistää Ilta-Sanomille päihtyneenä työskentelyn.

Saarikko myöntää keskustelleensa Lintilän kanssa tämän alkoholinkäytöstä kahteen eri otteeseen. Jälkimmäinen näistä kerroista liittyi viime vuoden joulukuun 15. päivään.

– Tuon päivän muistan. Se oli politiikan tiukka viikko. Kävin asiasta keskustelun ministeri Lintilän kanssa. Sen jälkeen asiaan ei ole tarvinnut palata. Näitä samoja aiheeseen liittyviä epäilyksiä kerrottiin minullekin.

Oliko Lintilä mielestänne tuolloin päihtynyt?

– Koin tarvetta käydä asiasta hänen kanssaan keskustelun ja sen jälkeen asiaan ei ole tarvinnut palata.

Ette siis ole varma, oliko ministeri Lintilä päihtynyt vai ei 15. joulukuuta 2022?

– En ollut asiasta varma.

Joulukuun 15. päivään liittyvää epäilyä nostetaan esiin eduskunnasta ja hallituksen sisäpiiristä. Eduskunnassa käsiteltiin tuolloin sähkön hintaa ja muita energia-asioita.

Keskiviikkona 14. joulukuuta hallituskumppani Sdp yllätti keskustan esittämällä eduskunnan budjettikeskustelussa sähkön hintakattoa. Lintilä ja Saarikko joutuivat vastaamaan ehdotukseen kylmiltään ministeriaitiosta. Sdp:stä patisteltiin Lintilää valmistelemaan asiaa ripeästi.

Saman päivän iltana puoluetoveri Mikko Savola ilmoitti tavoittelevansa puolustusministerin tehtävää. Saarikko oli jo kertonut julkisuudessa esittävänsä tehtävään Lintilää.

Seuraavana aamuna 15. joulukuuta Lintilä ilmoitti vetäytyvänsä ehdokkuudesta, ja keskustan päättävät elimet valitsivat Savolan puolustusministeri Antti Kaikkosen isyysvapaan sijaiseksi. Myöhemmin samana torstaina useat eduskunnassa Lintilän lähellä olleet ihmiset kiinnittivät huomiota siihen, että ministeri haiskahti alkoholilta. Jotkut Ilta-Sanomille joulukuista torstaita muistelleet ja Lintilän seurassa tuolloin olleet eivät tehneet vastaavia havaintoja.

Hallituksen sisäpiiristä alkoholinkäyttöepäilyt ajoittuvat erityisesti koronaneuvottelujen aikaan loppukesästä 2020. Lintilän kuvataan käyttäytyneen koronaneuvotteluissa tuolloin ainakin kerran niin karkeasti, että pääministeri Sanna Marin (sd) joutui ottamaan asian esiin keskustan kanssa.

Lintilän väitetään olleen hallituksen neuvotteluissa päihtyneenä. Hänen kerrotaan käyttäneen neuvotteluissa karkeaa kieltä erityisesti perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurua (sd) kohtaan.

Pääministeri Marin on IS:n tietojen mukaan keskustellut Saarikon ja ainakin toisen keskustan edustajan kanssa siitä, miten Lintilän tilanteeseen puututaan puolueessa. IS:n tietojen mukaan keskustassa tunnistettiin huolet Lintilän alkoholinkäytöstä. Saarikko valittiin keskustan puheenjohtajaksi syyskuussa 2020.

Saarikko arvioi toisen Lintilän kanssa käymänsä keskustelun ajoittuvan puheenjohtajakautensa alkuun syksylle 2020.

– Kesän 2020 ja tämän hetken välillä on vastaan tullut useat tätä aihetta sivuavat huhut. Niistä olen tietenkin ministeriltä tiedustellut.

Saarikko ei muista keskustelleensa Lintilän alkoholinkäytöstä Marinin kanssa.

– Sellaista tilannetta en tunnista. Minun muistikuvieni mukaan tällaista keskustelua ei ole käyty. En ole ottanut asiaa hänen kanssaan puheeksi.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo saaneensa tietoa Lintilään liittyvistä huhuista toisen puolueen ministerikollegalta.

Saarikko kertoo saaneensa tietoa Lintilään liittyvistä huhuista toisen puolueen ministerikollegalta. Tämä oli pitänyt hyvänä, että Saarikko olisi huhuista tietoinen.

Annika Saarikko, oletko itse ollut työtilanteessa esimerkiksi hallituksen neuvotteluissa tai eduskunnassa, missä Lintilä olisi ollut päihtyneenä?

– En niin, että asia olisi näkynyt ministeri Lintilän työtehtävissä. Hallituksen kokouksissa en ole häntä nähnyt päihtyneenä.

Saarikon mukaan Lintilä on molemmilla kerroilla kiistänyt hänen alkoholinkäyttöönsä liittyneet puheenjohtajalle kerrotut huhut perättömiksi.

– Hän on vastannut minulle, että asian kanssa ei ole ongelmaa ja huhut ovat perättömiä.

Mitä keskustelut Lintilän kanssa ovat tarkkaan ottaen pitäneet sisällään?

– Ministeritehtävät ovat vaativia tehtäviä. Alkoholin käyttö ei voi vaikuttaa työn hoitamiseen. Tämä koskee kaikkia ministereitä. Näissä keskusteluissa olen tuonut esiin kuulemani huhut. Tietenkin puheenjohtajana olen ollut velvoitettu tiedustelemaan niiden todenperäisyyttä. Ministeri Lintilä on näissä keskustelussa nämä kiistänyt, Saarikko sanoo.

Lintilän alkoholinkäyttöön liittyvien tilanteiden määrää tai huolta niistä ei haluta liioitella, hallituksen sisäpiiristä sanotaan. Hallituksen neuvotteluissa sanotaan kuitenkin nousseen esiin epäilyksiä Lintilän päihtymyksestä muinakin kertoina. Tilanteet eivät kuitenkaan olen olleet luonteeltaan yhtä selkeitä kuin karkeaan kielenkäyttöön liittyneissä neuvotteluissa.

IS kertoi tuoreeltaan elokuussa 2020 hallituksen riitaisesta koronakokouksesta, jonka jälkeen pääministeri Marin piti hallituksen sisäisen pelisääntökeskustelun.

Lintilä myönsi tuolloin Ylelle olleensa kokouksessa ”erittäin ärsyyntynyt” esitettyjen koronarajoitusten vuoksi.

Yksi sisäpiirilähde kertoo, että Lintilän alkoholinkäytöstä on keskusteltu ministereiden kesken.

– On ollut sellaista pientä epäilyä.

Hän ei ole itse havainnut, että alkoholi olisi vaikuttanut Lintilän virkatehtävien hoitoon.

Toinen sisäpiirilähde väittää IS:lle havainneensa Lintilän olleen muutaman kerran päihtyneenä työtehtävissä korona-aikana.

Hänen mukaansa ”asiasta on käyty pohdintaa kollegoiden kanssa”.

Kolmas sisäpiirilähde sanoo kerran havainneensa Lintilän vaikuttaneen humalaiselta. Kyse on jo aiemmin mainitusta koronaneuvottelusta loppukesästä 2020. Hän ei kuitenkaan ottanut asiaa sen suuremmin puheeksi.

– Ajattelin, että minun vastuuni puuttua alkaa vasta myöhemmin, jos tällaisia tulee lisää.

Uusia havaintoja hän ei ole tehnyt.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) eduskunnassa 17. helmikuuta.

Ministeri Lintilä kiistää Ilta-Sanomille, että olisi ollut päihtyneenä työtehtävissä hallituskauden aikana.

Pitääkö paikkaansa, että olet ollut päihtyneenä hallituksen koronakokouksissa?

– Ei pidä paikkaansa.

Ei mitään perää?

– Ei.

Olitko torstaina 15. joulukuuta 2022 päihtyneenä eduskunnassa?

– En ole ollut päihtyneenä.

Kiistätkö olleesi missään vaiheessa hallituskautta päihtyneenä työtehtävissä, oli kyse sitten hallituksen sisäisistä kokouksista tai muista työtehtävistä?

– Varmasti kauden aikana on tullut eri tilaisuuksissa nautittua edustuksen puolesta, mutta sillä tavalla, että se olisi vaikuttanut jotenkin työtehtäviini, niin ei ole tapahtunut.

Onko siis niin, että tällä hallituskaudella et ole ollut päihtyneenä työtehtävissä?

– En tunnista sellaista tilannetta, että olisin ollut päihtyneenä sillä tavalla, että se olisi vaikuttanut jollain tavalla työtehtäviini ja työtehtävieni hoitamiseen. Eli en, en ole ollut.

– Varmasti vapaa-ajalla olen (ollut päihtyneenä), mutta ei sillä tavalla työaikana.

Työaikana et ole ollut päihtyneenä missään tilanteissa?

– En.

Yksi pitkäaikainen politiikan taustavaikuttaja kertoo, että Lintilän toiminta ja työteho nousi esiin keskustan sisällä jo viime hallituskaudella.

Taustavaikuttaja kuvailee eduskuntaryhmää kollegiaaliseksi yhteisöksi, jossa kynnys puuttua asioihin on korkealla varsinkin, kun kyse on valtioneuvoston jäsenestä.

Lintilää ei pidetä kaikista ahkerimpana muistioiden lukijana.

Lintilä on kuudennen kauden kansanedustaja. Häntä kuvaillaan myös kokeneeksi ja omalla tavallaan sosiaalisesti taitavaksi poliitikoksi, joka hallitsee hyvin tietyt aihealueet.

Taustavaikuttaja huomioi, että Lintilällä on omintakeinen tyyli puhua ja letkautella alkoholista avoimesti.

– Osalle se saattaa olla hämmentävää, osalle hehe-huumoria.

Toinen politiikan taustavaikuttaja kertoo tiedossa olevan, ettei Lintilä ”sylje lasiin”, mutta katsoo Lintilän suoriutuneen hommistaan ”varsin hyvin”.

– Ei ole mitään, mikä antaisi syytä olla huolissaan. Vaikka sydäntä riipaisee kepulaista kehua, niin Lintilä on parhaita kepuministereitä.

Myös kaksi Lintilän entistä erityisavustajaa antaa Lintilästä myönteisen arvion.

Kolmas Lintilän tunteva politiikan taustavaikuttaja kertoo olevansa tietoinen siitä, että tietoja ”viinajutuista liikkuu”.

Taustavaikuttajan omien havaintojen mukaan Lintilä on lähtenyt illanvietoista kuitenkin hyvissä ajoin ministeriauton kyydissä.

– Tiedän joitakin, jotka ovat olleet huomattavan paljon pidempään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?