”Aika pihalla ollaan” – Mäkysen ehdotukselle työn­antajien yhteyden­ottojen kieltämisestä täys­tyrmäys

Sdp:n mielestä työnantajia tulisi kieltää ottamasta yhteyttä työntekijöihin vapaa-ajalla. Esitys tyrmättiin somessa.

Sdp:n Matias Mäkysen esittämä lakimuutos aiheuttaa kuohuntaa somessa.

3.3. 17:54

Sdp:n esittämä lakimuutos työnantajien yhteydenottojen rajoittamisesta vapaa-ajalla on nostattanut kohun.

Helsingin Sanomat uutisoi torstaina Sdp:n ehdottavan uutta lakia, joka kieltäisi työnantajia ottamasta yhteyttä työntekijöihin vapaa-ajalla poikkeustapauksia lukuun ottamatta.

Lakiehdotusta HS:lle esitelleen puolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan tarkoituksena on pyrkiä vähentämään työuupumusta.

Mäkynen kommentoi asiaa torstaina myös Twitter-tilillään.

– Työuupumus on aito ongelma. Työelämän käytännöt eivät ole pysyneet teknologian kehityksen ja työelämän rakennemuutoksen perässä, Mäkynen kirjoittaa Twitterissä.

Mäkysen esittämä lakiehdotus on kohahduttanut laajalti sosiaalisessa mediassa.

Esitystä on kritisoinut muun muassa yrittäjä ja esiintyjä Jari Sarasvuo.

– Voisin jopa harkita äänestäväni joskus (taas, pitkän tauon päätteeksi) demareita, elleivät Matias Mäkysen toistuvat ulostulot työelämästä ja taloudesta paljastaisi ratkaisevaa ymmärrysvajetta yhteiskunnan rahoitukseen liittyvissä asioissa. Pelottaa tämä arkijärjen puute, Sarasvuo kirjoittaa Twitter-tilillään.

Kirjailija, opettaja Tommi Kinnunen kertoo ymmärtävänsä Mäkysen ehdotusta, mutta pitävänsä sitä liian kankeana työelämän realiteetteihin.

– Ymmärrän ajatuksen, mutta työuupumuksenkin kokeneena kaihdan tällaisia kaikkia aloja rajoittavia ehdotuksia. Ei opettajalla ole työaikaa, ja esimerkiksi viikonloppuna suunnittelen seuraavaa viikkoa. On paljon helpompi vastata viesteihin sunnuntaina kuin maanantaina työpaikalla, Kinnunen lausuu Twitter-päivityksessään.

Sdp:n esitys on ammuttu alas laajalti etenkin työnantajien ja yritysmaailman edustajien suunnalta.

– Ihminen on kokonaisuus. Uupumus ja muut elämäntilanteet eivät ole seurausta vain yhdestä asiasta. Työ voi antaa myös voimaa ja ehkäistä uupumusta. Työt ja tekijät ovat erilaisia. Yhteydenpitokielto ei asiaa ratkaise. Sääntelyä on myös jo nyt kehitetty, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula vastaa Mäkysen twiittiin.

Lujabetoni-yrityksen toimitusjohtaja Mikko Isotalo toteaa Mäkysen puolueineen olevan ”aika pihalla”.

– SDP ehdottaa, että työajan ulkopuolella ei saisi lähettää organisaatiossa sähköpostia työasioista, mikäli henkilö on esimiesasemassa. Aika pihalla ollaan nykyisestä työelämästä ja sen joustavasta luonteesta, yritysjohtaja kirjoittaa Twitter-profiilissaan.

Osa kommentoijista pitää pyrkimystä, eli työuupumuksen ehkäisyä hyvänä, mutta kokee lakiehdotuksen vaikeuttavan liiaksi työelämän erilaisia käytäntöjä.

– Työuupumus on todellinen ongelma, kyllä, siinä olet oikeassa. Ehdottomasi keino saattaa kuulostaa jonkinlaiselta ratkaisulta, mutta on silkkaa populismia. Eivät työelämän käytännöt ja ihmisten väliset suhteet toimi näin, Rapport-sivuston perustaja ja Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen vastaa Mäkysen päivitykseen Twitterissä.

Juttua muokattu 4.3. klo 10:42: Korjattu Janne Makkulan titteli. Hän on Suomen yrittäjien johtaja, ei puheenjohtaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?