Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko tyrmää oppositiopuolue kokoomuksen ajaman miljardin tuloverokevennykset kovin sanoin. Saarikon mukaan on ”hämmästyttävää”, että kokoomus on esittänyt miljardin euron alennusta ansiotulojen verotukseen tilanteessa, jossa valtiontalouden näkymät lähivuosille ovat vakavat.
– Työn verotuksen keventäminen olisi toki mukavaa, mutta tässä julkisen talouden todella tiukassa tilanteessa se on jopa vastuutonta puhetta, Saarikko kirjoittaa blogissaan.
Keskusta pyysi eduskunnan tietopalveluilta laskelmaa siitä, millainen veronalennus miljardilla eurolla saataisiin, jos se kohdistuisi tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin. Lopputulema oli, että verotus kevenisi 0,65 prosenttia palkka-, eläke- tai muusta ansiotulosta.
– Miljardi jakautuisi hyvin epätasaisesti suomalaisten kesken. Leijonanosa menisi hyvätuloisille. Tietopalvelun laskelmasta käy ilmi, että miljardin tuloveronkevennyksestä yli puolet kohdistuisi kolmelle hyvätuloisimmalle kymmenykselle, Saarikko kirjoittaa.
”Tässä julkisen talouden todella tiukassa tilanteessa se on jopa vastuutonta puhetta.
Eduskunnan tietopalvelun laskelmien mukaan suurituloisimmalle kymmenykselle osuisi veronkevennyksestä lähes neljännes eli noin 230 miljoonaa euroa. Kolmen alimman tulokymmenyksen eli vähiten tienaavien osuudeksi jäisi noin 100 miljoonaa euroa.
Saarikon mukaan 2 000 euroa kuussa tienaava henkilö saisi noin 15 euroa kuussa enemmän käteen. 1 400 euroa tai vähemmän tienaavat eivät hyötyisi veroalesta Saarikon mukaan lainkaan.
– Näiden lukujen valossa ja erityisesti tässä taloustilanteessa on mielestäni perusteltua kyseenalaistaa kokoomuksen esittämän veronalennuksen oikeudenmukaisuus.
Saarikko väittää, että kokoomus rahoittaisi veronkevennykset leikkaamalla sosiaali- ja terveyspalveluista.
– Kokoomus nimittäin ehdottaa talousohjelmassaan miljardin euron leikkausta hyvinvointialueiden rahoitukseen. Suoremmin sanottuna: kokoomus haluaa ottaa sairailta ja antaa rikkaille, Saarikko kirjoittaa blogissaan.
Kokoomuksesta on useaan otteeseen vakuuteltu, että puolue ei ole aikeissa rahoittaa veroalea sosiaali- ja terveyspalveluista leikkaamalla, vaan keräämällä nykyistä enemmän ”vähemmän haitallisia veroja”, kuten puolue asian ilmaisee talouspoliittisessa ohjelmassaan. Kokoomus on ehdottanut muun muassa uuden terveysperusteisen veron käyttöönottoa sekä tupakkaveron ja alkoholiveron kiristämistä.
Kokoomus on ilmoittanut tavoittelevansa sote-kustannusten nousun hillitsemistä miljardilla eurolla.
Antti Häkkänen on huomauttanut, että kokoomus ei esitä sote-rahoituksen tason laskemista, vaan kustannuskasvun hillitsemistä.
Esimerkiksi kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen sanoi helmikuussa tiedotteessaan, että väitteet siitä, että kokoomus tekisi suoria säästöjä sote-palveluihin ovat ”absurdeja, sillä väestön ikääntymisen ja palvelutarpeen kasvun myötä kustannukset kasvavat vuosittain automaattisesti”.
– Palveluja on uudistettava tavalla, joka lisää palveluiden laatua mutta hillitsee kustannusten kasvua, Häkkänen sanoi helmikuussa.