Työryhmä torjuu uuden tuki­mallin kalliin energian kompensoimiseksi

Selvityksen mukaan energian hinnannousun laaja kompensoiminen kohdistuisi epätasaisesti eikä kannustaisi säästämään energiaa.

Valtiovarainministeriön työryhmän selvityksestä käy ilmi, että laaja kompensaatio todennäköisesti kiihdyttäisi lyhyellä aikavälillä energian hintojen nousua.

1.3. 15:27

Nousevien energian hintojen kompensoiminen kotitalouksille laajasti ei ole tarkoituksenmukaista, linjaa valtiovarainministeriön työryhmän keskiviikkona julkaistu selvitys. Työryhmän mukaan energian hintoihin liittyvää sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta voidaan torjua pääasiassa nykyvälinein.

Työryhmä asetettiin kesäkuussa, jolloin polttoaineen hinnat olivat jo nousseet voimakkaasti. Syksyllä myös sähkön hinta nousi tuntuvasti.

Työryhmän toimeksiantona oli valmistella kevään hallitusneuvotteluihin mennessä uusi tukimalli, jolla voidaan lisätä energiaverojärjestelmän ilmasto-oikeudenmukaisuutta sekä vastata kallistuneen polttoaineen kohtuuttomiin sosiaalisiin seurauksiin. Selvityksen mukaan uutta sosiaalietuusjärjestelmää ei ole kannattavaa rakentaa.

Työryhmä katsoo, että tukimallin laatimisessa on pitkälti kyse perinteisestä tulonjakopolitiikasta, johon liittyy jännitteitä korvauksen suuruuden ja muiden tavoitteiden välillä.

Laaja kompensaatio voisi kiihdyttää hinnannousua

Selvityksen mukaan esimerkiksi suoraan energiankulutuksen määrään perustuvat korvausmallit heikentävät kotitalouksien kannustimia rajoittaa energian käyttöä. Toisaalta energiankulutus vaihtelee niin paljon kotitalouksien välillä, että tasasuuruiset tulo- ja alueperusteiset tukimallit ovat osalle ihmisistä liian pieniä ja toisaalta osalle kohtuuttoman suuria.

Selvityksessä kävi ilmi, että laaja kompensaatio todennäköisesti kiihdyttäisi lyhyellä aikavälillä energian hintojen nousua.

Työryhmä linjaa, että kalliin energian aiheuttamaa epäoikeudenmukaisuutta on tarkoituksenmukaista kompensoida pääasiassa nykymuotoisilla välineillä, kuten asumisen tuilla. Ne kohdistuvat pääasiassa samaan joukkoon kuin uusikin tukimalli kohdistuisi, ja niiden automaattiset indeksitarkistukset huomioivat myös kalliin energian välilliset vaikutukset esimerkiksi muiden tuotteiden hintoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?