Vihreät ratkaisisivat koulujen eriytymisen osin rahalla – näin paljon se voisi maksaa

Pysyvä tasa-arvoraha ja sekoittava asuntopolitiikka ovat vihreiden ratkaisut koulujen oppimistulosten eriarvoistumiseen.

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Kouvolassa helmikuussa.

23.2. 21:08

Vihreät haluavat korjata koulujen oppimistulosten eriytymisen rahalla ja sekoittavalla asuntopolitiikalla.

– On aivan selvää, että koulutuspolitiikkaa tässä tarvitaan ja koulujen resursointi on avainkysymys tässä, vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö sanoi Vihreiden koulutustavoitteita käsittelevässä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Puolueen mielestä oppimisten tuki tarvitsee seuraavalle hallituskaudelle noin 200 miljoonan euron lisärahoitusta.

Lisäksi puolue haluaa nostaa oppimisen eriytymisen ennaltaehkäisyyn käytettävän tasa-arvorahan pysyvää rahoitusta 30–90 miljoonalla eurolla vuodessa.

Koko vaalikauden osalta toimen kustannus olisi siis 120–360 miljoonaa euroa.

Tasa-arvorahaa on jaettu jo opetusministeri Li Anderssonin (vas) kaudella.

Tukea ovat voineet hakea esimerkiksi koulut ja päiväkodit, jotka sijaitsevat alueilla, joissa vieraskielisten lasten osuus on suuri.

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan koulut ovat voineet rahoittaa tasa-arvorahan turvin esimerkiksi lisäopettajia ja koulunkäyntiavustajia.

– Tasa-arvorahan pitää olla pysyvää. Nyt raha on tullut ikään kuin hankemuotoisena, eikä sillä ole sellaista jatkuvuutta mitä tarvitaan, Ohisalo sanoo.

Suomea toisena kieltä puhuvien oppimishaasteista ei vihreiden mielestä pidä ”leipoa maahanmuuttokysymystä”.

– Vihreät on valmis resursoimaan koulutusta ja oppimista sinne, missä tukea eniten tarvitaan myös kaupunkeihin, Hyrkkö sanoo.

Kaiken kaikkiaan vihreät esittää 580 miljoonan euron lisärahoitusta varhais­kasvatukseen ja koulutukseen.

Paketti sisältää muun muassa ehdotukset kaksivuotisesta esiopetuksesta, korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäämisen 5 400 paikalla ja avoimen yliopiston opintoihin oikeuttavat opintosetelit uusille ylioppilaille.

Vihreät jättää osittain pimentoon, mistä varat ehdotusten rahoitukseen saadaan.

Puolue tuo kuitenkin esille, että osa puolueen ehdottamista toimista voidaan rahoittaa nuorten ikäluokkien pienentymisestä syntyvillä säästöillä.

Juttua oikaistu 28.2.2023 kello 8.42: Jutusta korjattu tieto, että vihreät esittävät kaksivuotista varhaiskasvatusta. Puolue esittää kaksivuotista esiopetusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?