Suomi lähettää Leopardeja Ukrainaan – Savola: ”Etulinjan vehkeitä”

Suomi lähettää Ukrainaan kolme Leopard-raivauspanssarivaunua. Puolustusministeri Mikko Savola kertoi Suomen päätöksistä tiedotustilaisuudessa torstaina.

23.2. 11:45 | Päivitetty 23.2. 13:50

Suomi lähettää kolme Leopard 2 -raivauspanssarivaunua Ukrainaan osana 13. aseapupakettia. Torstaina päätetyn paketin korvattava arvo on yli 160 miljoonaa euroa. Kaikkiaan Suomen Ukrainalle antama aseapu nousee noin 750 miljoonaan euroon. Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) kertoi uudesta apupaketista ja Leopard-päätöksestä torstaina.

Ukrainaan lähetettäviä raivauspanssarivaunut ovat Savolan mukaan sellaisia, joita Ukraina Suomelta kaipaakin.

– Ne ovat tarkoitettu miinojen ja räjähtämättömien ampumatarvikkeiden raivaamiseen. Se on varma taistelukentän työjuhta, Savola sanoi.

– Nämä ovat etulinjan vehkeitä. Näillä aurataan uraa sille, että varsinaiset taistelupanssarivaunut pääsevät rintamalle. Huippuhyvää ja tarpeeseen tulevaa kalustoa, Savola sanoi.

Nämä ovat etulinjan vehkeitä.

Savolan mukaan Suomi päätyi lähettämään taistelupanssarivaunujen sijaan raivauspanssarivaunuja neuvoteltuaan Ukrainan ja muiden Leopard-hankkeeseen osallistuvien maiden kanssa.

– Tämä on sellaista suorituskykyä, jota Suomi pystyy tähän yhteistyökoalitioon antamaan.

Savola huomautti, että puolustusvoimat ja valtioneuvosto huomioi Leopard-päätöstä tehdessään Suomen oman puolustuskyvyn ylläpitämisen.

– Meillä on pitkä itäraja puolustettavana, emmekä ole vielä Naton jäsen. Omasta turvallisuudestamme emme voi tinkiä.

Savolan mukaan Suomi varmistaa puolustuskykynsä korvaamalla nyt luovutettavan kaluston. Keskustelut esimerkiksi saksalaisen puolustusteollisuuden kanssa on aloitettu.

Savola sanoi Suomen kertovan lähetettävien panssarivaunujen määrän, koska myös muut maat ovat laajasti kertoneet lähetettävien vaunujen määrästä ja malleista.

– Kertomalla Leopardien viennistä Suomi poikkeaa linjasta, jonka mukaan emme ole kertoneet materiaalin sisällöstä.

Savola sanoi, ettei Suomi kerro Leopardien toimitusaikataulusta, annettavan koulutuksen yksityiskohdista tai muista nyt päätetyn apupaketin yksityiskohdista.

Savola huomautti, että Ukraina tarvitsee paljon muutakin apua kuin panssarivaunuja, vaikka juuri panssarivaunujen ympärillä on käyty valtavasti julkista keskustelua.

– Tunnemme ukrainalaisten tarpeet hyvin ja siihen tarpeeseen tämä paketti hyvin vastaa.

Savolan mukaan nyt tehty päätös Leopardeista ja muusta avusta on erityisen tärkeä sodan vuosipäivän aattona.

– Ukraina tarvitsee edelleen kaiken mahdollisen tuen puolustustaistelussaan Venäjän hyökkäyssotaa vastaan. Tätä tukea Suomi ja koko länsi ovat sitoutuneet myös antamaan niin pitkään kuin tarvetta on. Tukemme Ukrainalle ei tule horjumaan, Savola sanoi.

AKT:n satamalakon vaikutukset huolettavat

Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden AKT:n satamalakon vaikutukset toimitettavaksi päätetyn avun perille viemiseksi huolettaa Savolaa.

– Toivon, että lakko menee mahdollisimman nopeasti ohi. Olemme olleet yhteydessä AKT:hen ja he eivät Ukrainaan meneviä kuljetuksia estä.

Alla oleva video: erikoistoimittaja Timo Haapalan kommentit tiedotustilaisuuden jälkeen.

Savola kertoi jo tammikuun lopulla Suomen osallistuvan tavalla tai toisella Leopard-hankkeeseen.

Saksa päätti tammikuun lopulla lähettää Ukrainaan yhteensä 14 Leopard 2 -panssarivaunua. Samalla maa myönsi muille maille luvan lähettää saksalaisvalmisteisia panssarivaunuja Ukrainaan.

Lue lisää: Saksa lähettää panssarivaunuja Ukrainaan – näin Mikko Savola kommentoi Suomen osuutta

Valtioneuvoston torstainen Leopard-päätös on osa 13. aseapupakettia. Edellinen, järjestyksessään 12. apupaketti oli suurin Suomen Ukrainaan toimittama aseapupaketti tähän mennessä. Sen arvo oli 400 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Puolustusministeri Savola: Suomi päättää torstaina Leopard-avusta Ukrainalle

Lue lisää: Puolustusministeri Savola pyytää varovaisuutta poliitikkojen Leopard-puheisiin – uskoo hankkeen yhtä toteutuvan

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 13.23.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?