Puolustus­ministeri Savola hehkuttaa pohjolan tiivistä yhteistyötä: ”Tämä on se perhe, johon kuulumme myös Natossa”

Puolustusministeri Mikko Savolan (kesk) mukaan heinäkuun Vilnan Nato-huippu­kokoukseen mennessä Suomen ja Ruotsin on oltava jäseniä. Suomen seuraavasta aseapu­paketista Ukrainalle päätetään aivan lähipäivinä, Savola kertoi.

22.2. 18:14

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) korosti Suomen, Ruotsin ja Norjan syvää yhtenäisyyttä keskiviikkona maiden ulko- ja turvallisuuspoliittisten johtohenkilöiden tapaamisen jälkeen Harpsundissa, Ruotsin pääministerin vapaa-ajan asunnolla.

– Tunnelma keskusteluissa oli se, että tämä porukka on yhtenäinen ja vahva. Tulemme olemaan Naton sisällä vahva porukka. Tämä on se perhe, johon kuulumme myös Natossa.

  • Voit katsoa ministeri Savolan haastattelun artikkelin yläosassa olevasta videoikkunasta.

Savolan mielestä on tärkeää, että jatkossakin Suomi, Ruotsi ja Norja pitävät tiukasti yhtä myös sitten, kun kaikki kolme maata kuuluvat Natoon.

– Meidän pitää jatkaa keskustelua siitä, millainen kolmikko me tulemme Naton sisällä olemaan ja millaisia yhteisiä tavoitteita meillä siellä on.

Savolan mukaan Norja on Nato-maana tehnyt merkittävästi töitä sen eteen, että Suomi ja Ruotsi pääsisivät mukaan puolustusliittoon niin pian kuin mahdollista. Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre korosti keskiviikkoisessa valtionpäämiesten yhteisessä tiedotustilaisuudessa, että Suomi ja Ruotsi täyttävät ehdottomasti kaikki Nato-kriteerit ja ratifiointikierros on saatava valmiiksi niin pian kuin mahdollista.

Mikä on Savolan mielestä Naton niin sanotun avointen ovien politiikan uskottavuus, mikäli Suomi ja Ruotsi eivät ole Naton jäseniä heinäkuun Naton seuraavaan Vilnassa järjestettävään huippukokoukseen mennessä?

– Jos ei ennen Vilnaa, niin milloin sitten? Naton avointen ovien politiikka pitää olla sitä, että kriteerit osin jopa nykyisiä jäsenmaita paremmin täyttävät Suomi ja Ruotsi hyväksytään jäseniksi. Kyllä Vilnaan mennessä pitää tapahtua.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin valheita vilissyt tiistainen puhe ei Savolan mielestä tarjonnut mitään uutta ja yllättävää.

– Ei siinä nähdäkseni mitään yllättävä tai uutta ollut. Valitettavasti maa (Venäjä) on niin huonossa jamassa kuin se on ja jatkaa tätä järjetöntä hyökkäystä vailla minkäänlaista oikeutusta.

Lue lisää: Putinin puheen 5 räikeintä valhetta

Savolan mukaan on selvää, että Suomi, Ruotsi ja Norja jatkavat Ukrainan tukemista niin pitkään kuin Ukraina apua tarvitsee. Savola kertoi, että Suomi tekee päätöksen uudesta aseapu­paketista Ukrainalle vielä hänen ministeri­pestinsä aikana eli hyvin pian.

Vanhempainvapaalla olevan Antti Kaikkosen (kesk) on määrä palata puolustusministeriksi helmi–maaliskuun vaihteessa eli ensi viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?