Suomelta, Ruotsilta ja Norjalta yhteinen kannan­otto – keskustelua käytiin maiden pohjoisimmista alueista

Kolmikantakokous Ruotsissa päättyi yhteiseen julkilausumaan.

Suomi, Ruotsi ja Norja pitivät kolmikantakokouksen tänään Ruotsin Harpsundissa.

22.2. 17:48

Suomi, Ruotsi ja Norja ovat julkistaneet yhteisen kannanoton kokouksensa päätteeksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre sekä maiden ulko- ja puolustusministerit tapasivat tänään Ruotsin pääministerin kesäasunnolla Harpsundissa.

Julkilausumassa tuomitaan voimakkaasti Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja annetaan täysi tuki Ukrainalle.

– Lähiympäristömme turvallisuustilanteen heikkeneminen sekä Venäjän täysimittainen hyökkäyssota olivat ne tekijät, joiden vuoksi Ruotsi ja Suomi päättivät hakea Nato-jäsenyyttä. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet lisäävät huomattavasti sekä Pohjois-Euroopan että koko liittokunnan turvallisuutta, Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisessä julkilausumassa todetaan.

Julkilausuman mukaan Suomi, Ruotsi ja Norja lisäävät sotilaallista yhteistyötään.

– Nyt kun Ruotsi ja Suomi ovat matkalla Natoon, toimimme entistäkin yhtenäisemmin turvallisuutemme vahvistamiseksi.

– Jatkamme yhteistyömme syventämistä laajamittaisten harjoitusten avulla myös tulevina vuosina. Puolustus­yhteistyömme on tiiviisti koordinoitua pohjoismaisten naapureidemme ja läheisten kumppanimaidemme, kuten Yhdysvaltojen ja Iso-Britannian kanssa, kolme Pohjoismaata lausui julkilausumassaan.

Julkilausuman päätteeksi Suomi, Ruotsi ja Norja kertoivat halustaan hyödyntää pohjoisia seutujaan myös siviilipuolella.

– Maidemme pohjoisimmat seudut ovat muita alueita väljemmin asutettuja ja niiden ilmasto ja maantiede tuovat omat erityishaasteensa. Samanaikaisesti nämä alueet tarjoavat suuria mahdollisuuksia syventää yhteistyötä entisestään ottaen huomioon niiden sijainti ja ainutlaatuiset edellytykset vihreään siirtymään, avaruuteen sekä harvinaisten maametallien hyödyntämiseen liittyvään yhteistoimintaan.

– Tämän päivän kokouksessa keskustelimme, kuinka voimme edistää yhteisten ratkaisujen löytymistä – niin siviili- kuin sotilasalallakin – maidemme pohjoisimpien alueiden mukanaan tuomien haasteiden ja mahdollisuuksien valossa.

Julkilausuma löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Lue lisää: Niinistö Putinista: Uskon, että hänen oma kohtalonsa on sidottu siihen, mitä sodassa tapahtuu – mikä on vaarallista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?