Presidentti Niinistö tapaa Ruotsin ja Norjan pääministerit

Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisen aikataulu nousee esiin keskusteluissa.

Presidentti Sauli Niinistö Mäntyniemessä Helsingissä helmikuussa.

22.2. 1:42

Presidentti Sauli Niinistö tapaa keskiviikkona Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin ja Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören.

Tapaamiseen osallistuvat myös kaikkien kolmen maan ulko- ja puolustusministerit, Suomesta Pekka Haavisto (vihr) ja Mikko Savola (kesk).

Kolmen pohjoismaan tapaaminen järjestetään Ruotsin pääministerin kesäasunnolla Harpsundissa.

Keskustelujen aiheina ovat maiden keskinäisen yhteistyön lisäksi ajankohtaiset turvallisuuskysymykset ja Ukrainan tukeminen. Presidentin kanslian mukaan tapaaminen on jatkoa presidentti Niinistön vuonna 2019 Kultarannassa aloittamalle tiivistetylle yhteydenpidolle Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä.

Viime päivinä ja viikkoina on keskustelu Suomen ja Ruotsin Natoon liittymisen aikataulusta sekä mahdollisuudesta, että Suomesta tulisi puolustusliiton jäsen jo ennen Ruotsia. Näin kävisi siinä tapauksessa, että Turkki ratifioisi ainakin ensiksi vain Suomen jäsenyyden.

Viikonvaiheessa turkkilaiset ja ruotsalaiset lähteet kuitenkin kertoivat, että Turkki olisi valmis aloittamaan uudestaan keskeytyksissä olleet kolmikantaneuvottelut Ruotsin ja Suomen kanssa. Tämä herätti toiveita Suomen ja Ruotsin samanaikaisesta liittymisestä.

Unkarilaisten lähteiden mukaan Unkarin parlamentti olisi aloittamassa jäsenyyksien ratifiointikäsittelyn ensi viikolla. Asiasta voitaisiin äänestää aikaisintaan sitä seuraavalla viikolla, raportoi muun muassa Ruotsin SVT.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut työskentelevänsä sen puolesta, että Suomi ja Ruotsi olisivat jäseniä Naton heinäkuussa Vilnassa pidettävään huippukokoukseen mennessä. Presidentti Niinistön mukaan jäsenyyden viivästyminen yli huippukokouksen asettaisi koko liittymisprosessin Naton kannalta kyseenalaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?