Pekka Haavisto: Tietty asia on nyt kantautunut Putinin korviin – ”Puhe herätti monenlaisia huolia”

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo IS:lle, että Vladimir Putinin linjapuheesta nousi esiin kolme huolta. Haaviston mukaan Venäjä valmistautuu pitkään sotaan.

21.2. 14:39

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoo IS:lle, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin tänään tiistaina pitämä linjapuhe herätti huolia, vaikka Putin ei puheessaan tehnyt ”kovin suuria uusia avauksia”.

Haaviston mukaan esiin nousi kolme olennaista asiaa ja huolta, joista ensimmäisenä hän nostaa esiin Putinin puheen ydinaseista.

Putin julisti, että Venäjä lopettaa noudattamasta sopimusta, joka säätelee strategisia ydinaseita. toistaiseksi Venäjä ei kuitenkaan vetäydy sopimuksesta kokonaan. Lisäksi Venäjä varaa itselleen oikeuden tehdä ydinkokeita, jos esimerkiksi Yhdysvalloissa tehdään kokeita.

– Puhe näistä ydinaseista ja ydinlaitosten tarkastuksista herättää huolen siitä, että Venäjä käyttää tätä retoriikkaa samalla tavalla kuin silloin sodan alussa. Tähän tietysti liittyy monenlaisia turvallisuushuolia, Haavisto sanoo.

Pekka Haaviston mukaan onvaikeaa ajatella ydinaseturvallisuutta, joka loppuu maan rajalla.

Haavisto huomauttaa, että Venäjäkin tietää, että globaalissa turvallisuudessa kaikki ovat samassa veneessä. Hän sanoo, että vaikeaa ajatella ydinaseturvallisuutta, joka loppuu maan rajalla.

– Esimerkiksi Zaporizzjan ydinvoimalaan kohdistuvissa riskeissä ja mahdollisissa vahinkolaukauksissa on huomattu, miten isolla asialla siinä pelataan. Uskon, että Venäjällä asiantuntijat aika hyvin riskit ymmärtävät. Mutta on tietysti aina huolestuttavaa, kun ydinase- tai ydinlaitoksiin liittyvää retoriikkaa käytetään.

Toisena asiana hän nostaa esiin Putinin tulkinnan Ukrainasta.

– Hänen tulkintansa siitä, miten Ukrainaa olisi pyritty vieroittamaan Venäjästä. Se jollain tavalla jättää tunteen siitä, että Venäjälle on ollut edelleen vaikea hyväksyä Ukrainaa itsenäisenä valtiona, joka tekee omat päätöksensä, Haavisto pohtii.

Hänen mukaansa Venäjä ajattelee jollain tavalla edelleen, että Ukraina kuuluisi sen vaikutuspiiriin, eikä Ukraina olisi itsenäinen valtio.

Kolmantena Putinin puheesta nousi Haaviston mukaan esiin Venäjän huoli omien sotilaiden tilanteesta. Se on nyt kantautunut Putinin korviin.

– Se, että Venäjän sotilaita käytetään niin sanotusti tykin ruokana, on kantautunut Putinin korviin. Hän pyrkii jollain tavalla näihin huoliin vastaamaan puheessaan.

Putin puhui myös siitä, ettei Venäjä koskaan alistu Kiovan vallanpitäjien edessä ja lännen on elettävä seurausten kanssa.

Haaviston mukaan tämä on Venäjän skenaario sodasta.

– Tällä tavoin sotaa pystytään ylläpitämään ja jatkamaan pahimmassa tapauksessa vuosikausia. Sotapuhe, jolla Putin pyrkii valmistamaan omia kansalaisia siihen, että sodasta tulee pitkä ja venäläiset kärsivät henkilötappioita, hän sanoo.

–  On nähty kuluneen vuoden aikana, että Venäjällä etsitään erilaisia tapoja kuvata Ukrainan sotaa pyhäksi sodaksi, joka on väistämätön.

Haavisto tiivistää, että puheessaan Putin valmisteli venäläisiä sodan jatkumiseen.

– Selvästi Venäjä varautuu ja varustautuu pitkään sotaan, Haavisto täsmentää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?