Eläinten rituaaliteurastus on mahdollista Suomessa uskonnollisin perustein jatkossakin, maa- ja metsätalousvaliokunta linjaa mietinnössään.
Valiokunnan mukaan sekä muslimien halal-lihan että juutalaisten kosher-lihan tuotannossa on tärkeää, että eläin on terve ja vahingoittumaton, kun se teurastetaan.
Uskonnollista syistä tapahtuva erityinen teurastustapa on sallittua vain teurastamossa ja tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa.
Asia ratkesi käytännössä perustuslakivaliokunnassa, joka päätti äänin 10–5, ettei uskonnollisia teurastamistapoja tule kieltää.
Hallituksen lakiesitys olisi kieltänyt eläinten rituaaliteurastuksen, mutta perustuslakivaliokunnassa asia äänestettiin nurin hallituspuolueiden ja osin oppositiopuolueiden tuella.
Perustuslakivaliokunta perusteli kantaansa uskonnonvapaudella.
Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa, että uskonnollisten teurastamistapojen mittakaava Suomessa on ”erittäin mitätön”.
– Ei ole ainuttakaan teurastamoa, joka olisi tuottanut tällä tuotantotavalla lihaa.
Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtajan Anne Kalmarin (kesk) mukaan uskonnollisten teurastamistapojen kieltäminen voitaisiin nähdä uskonnonvapautta satuttavana asiana ja jopa provokaationa.
IS kertoi aiemmin, että Yhdysvaltojen suurlähetystö oli ollut aktiivinen valiokunnan suuntaan uskonnollisten teurastamiskäytäntöjen puolustamisessa.
Ainakin Yhdysvaltojen Saksan- ja Belgian-lähetystöistä oltiin yhteydessä valiokuntaan, tiedotustilaisuudessa tarkennettiin. Myös Israelista tuli viestejä.
Turkin suurlähetystö ei ole ollut valiokuntaan yhteydessä, Peter Östman (kd) täsmensi.
Maa- ja metsätalousvaliokunta pyysi poikkeuksellisesti lausunnon ulkoministeriöltä. Kalmarin mukaan asialla oli ”ulkopoliittista ulottuvuutta”.
– Esimerkiksi juutalaiset ja islaminuskoiset ovat kokeneet, että tämä lainsäädäntöesitys, mikä kumottiin, olisi ollut loukkaus heidän uskonnonvapauttaan kohtaan.
Perussuomalaiset jättivät maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintöön eriävän mielipiteen.
Perussuomalaisten mukaan rituaaliteurastuksen täyskielto olisi ollut tärkeä signaali siitä, ettei Suomessa hyväksytä ylimääräisen kärsimyksen aiheuttamista eläimille uskonnollisin perustein.
Myös maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jenni Pitko (vihr) ilmaisi pettymyksensä tiedotustilaisuudessa siihen, että uskonnonvapaus menee eläinten oikeuksien edelle.
– Se tuottaa eläimelle todella suurta kärsimystä, kun eläin teurastetaan ilman tainnutusta, Pitko kommentoi.
Östman viittasi vallitseviin käytäntöihin ja kysyi, voiko pulttipyssyllä tainnuttamista pitää kovin humaanina lopettamistapana eläinten kannalta.