Jengirikollisuus huolestuttaa eduskunnassa – kansan­edustaja antoi synkän arvion Suomen tilanteesta

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen varoitti Suomea kulkemasta Ruotsin polkua.

Krista Mikkosta hiillostettiin eduskunnan kyselytunnilla jengirikollisuudesta.

16.2. 21:46

Ruotsin jengirikollisuustilanteen pitäisi toimia Suomelle hälyttävänä esimerkkinä, peräänkuulutti kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

– Ruotsin jengirikollisuustilanne pahenee. Viime vuonna [Ruotsin] ampumisissa kuoli keskimäärin yksi ja haavoittui kaksi joka viikko. Räjähdyksiä oli viikoittain ja nyt tammikuussa räjähti joka toinen päivä, Heinonen luetteli.

Heinosen mukaan Suomi seuraa asiassa Ruotsin jalanjälkiä.

– Meillä katujengi- ja nuorisorikollisuus muistuttaa Ruotsin tilannetta kymmenen vuotta sitten, Heinonen väitti.

Heinonen penäsi sisäministeri Krista Mikkoselta (vihr), millaisiin toimiin hallitus on ryhtynyt estääkseen Suomen luisumisen jengirikollisuuden kierteeseen.

Timo Heinonen varoitti Suomea kulkemasta Ruotsin tietä.

MikkoNEN selosti hallituksen puuttuneen asiaan lisäämällä poliisien ja nuorisotyön resursseja.

Hallitus osoitti helmikuussa lisätalousarvioesityksessään 19 miljoonaa euroa jengirikollisuuden torjuntaan.

– Tämä hallitus on puuttunut kyllä asiaan hyvin voimakkaasti toisin kuin viime hallitus, joka leikkasi poliisilta resursseja alkukauden aikana ja sittemmin ymmärsi, että poliisi tarvitsee resursseja, Mikkonen sanoi.

Rikosvastuu ylettyy Suomessa vain yli 15-vuotiaisiin. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen esitti puheenvuorossaan huolensa siitä, että alle 15-vuotiaat saattavat siksi olla alttiita joutua yllytetyiksi rikoksiin.

Päivi Räsänen pelkää, että alle 15-vuotiaat ovat erityisen alttiita rikoksiin yllyttämiselle nuorisojengeissä, koska eivät kanna vielä rikosoikeudellista vastuuta.

Räsänen vaati lisää resursseja lasten suojelulle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi hallituksen olevan myös sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan lastensuojelun kokonaisuudistus, jonka valmistelu on hallituksessa jo aloitettu.

Kiuru sanoi olevansa eniten huolissaan erityisen huolenpidon lapsista, joille ei ole Kiurun mukaan nyt riittävästi sijoituspaikkoja.

– Näillä paikoilla on juuri niitä nuoria, jotka ovat jo yhteiskunnassa käyneet syvässä päädyssä ja heidän tukemisensa riittävällä ammattitaidolla on erityisen olennaista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?