Marin ja Niinistö puhuivat Münchenissa – ”Olisi pitänyt kuunnella Baltian maita”

Perjantaina alkanut Münchenin turvallisuuskokous kerää maailman johtajat yhteen.

17.2. 11:11 | Päivitetty 18.2. 18:03

Münchenin kolmipäiväinen turvallisuuskonferenssi käynnistyi perjantaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti ennen turvallisuuskonferenssin alkua tiedotustilaisuuden suomalaiselle medialle. Hän nosti esiin Suomen ja Ruotsin Nato-solmun ja sanoi, että asia on nyt täysin Turkin käsissä. Voit katsoa tilaisuuden ylläolevalta videolta.

IS seuraa turvallisuuskokousta koko päivän tässä artikkelissa. Löydät hetki hetkeltä -seurannan jutun lopusta.

Konferenssin teemana on tänä vuonna Re:vision. Tällä viitataan maailmantilanteeseen, jossa keskenään kamppailevat länsimaiden liberaali maailmanjärjestys ja autoritääristen valtioiden revisionismi.

Suomesta paikalla kokouksessa ovat myös pääministeri Sanna Marin (sd), ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), puolustusministeri Mikko Savola (kesk), Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen ja Suomen Nato-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen (kok).

Lauantaina Suomi ja Ruotsi palkitaan kokouksessa Nato-ratkaisustaan Ewald von Kleist -palkinnolla. Suomesta palkinnon ottavat vastaan presidentti ja pääministeri.

Lauantaina pääministeri Marin osallistui keskustelupaneeliin yhdessä EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Paneelin juonsi Christiane Amanpour.

Marinia muistutettiin keskustelussa hänen Nato-kantansa muuttumisesta. Hän oli sanonut uutistoimisto Reutersin haastattelussa tammikuussa 2022, että Suomen liittyminen sotilasliittoon olisi ”hyvin epätodennäköistä” nykyisellä hallituskaudella.

Marinin mukaan Suomen pyrkiminen Natoon oli selvää 24. helmikuuta viime vuonna. Tuolloin Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainassa.

Voit katsoa suoraa lähetystä kokouksesta tästä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?