Näin eduskunnasta selvennetään Lintilän puheita ”rinnakkais­käytöstä” – tieto­hallinto­päällikön mukaan loppu­tulema on selvä

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kommentoi tänään torstaina WhatsApp-kohua ja sanoi puhuneensa totta siitä, että tili oli kaapattu.

16.2. 13:20

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoi tänään torstaina eduskunnan valtiosalissa, että hänen WhatsApp-tiliään ei ollut kaapattu. Viime viikon perjantaina Lintilä kertoi, että hänen WhatsApp-tilinsä oli kaapattu.

– Kun alkujaan käytin termiä kaapattu, se oli aika vahvaa ylireagointia tilanteessa, jossa tiesin, etten itse ole kyseistä viestiä lähettänyt, mutta puhelimesta lähti se viesti, Lintilä sanoi.

Lue lisää: Mika Lintilä: Tiliä ei ollut kaapattu – ”Sen voin sanoa, että olen puhunut totta”

Lintilä pysyi edelleen kannassaan siitä, että hän ei ollut itse lähettänyt pahamaineista meemiviestiä. Hän kuitenkin myönsi, että oli saanut kyseisen meemin puhelimeensa noin viikkoa aiemmin.

”Rinnakkaiskäyttö” on Lintilän mukaan mahdollista. Käytännössä se vaihtoehto on nyt jäänyt hänen mukaansa tilanteessa auki.

Lintilän tekninen osaaminen ei kuitenkaan riittänyt selvittämään, mitä se tarkoittaa.

– Se tarkoittaa sitä, että näissä pikaviestisovelluksissa on linkitetyt laitteet -toiminto. Lintilä tarkoittaa sen käyttämistä, eduskunnan tietohallintopäällikkö Ari Apilo sanoo IS:lle.

Käytännössä tämä tarkoittaisi WhatsApp-tilin käyttämistä samaan aikaan esimerkiksi tietokoneella. Lintilä kuitenkin sanoi, että hänen koneellaan ei WhatsAppia tiettävästi ole ollut.

Lue lisää: Näin Lintilä selitti puhelin­kohua: ”Rinnakkais­käyttö on käsittääkseni mahdollista”

Apilo vahvistaa, että ministeri Lintilän eduskuntapuhelimeen on nyt tehty tekninen tutkinta, joka valmistui tänä aamuna.

Lintilälle tulokset kerrottiin aamupäivällä.

Tarkastus on Apilon mukaan kuitenkin salassa pidettävä, sillä raportti on tieto- ja viestintäjärjestelmän turvajärjestelyjen toteuttamiseen vaikuttava asiakirja.

– Ministeri Lintilällä on ollut mahdollisuus tutustua raportin tuloksiin. Meidän kannalta tärkein asia on se, että tarkastuksessa ei ole havaittu eduskunnan palveluihin ja laitteisiin kohdistuvia tietoturvauhkia tai -poikkeamia, Apilo sanoo.

– Lopputulema on meidän kannaltamme se, että tarkastus ei anna aihetta jatkotoimiin eduskunnan osalta, hän vahvistaa.

Tarkastus ei anna aihetta jatkotoimiin eduskunnan osalta.

Apilo haluaa korostaa sitä, että eduskunta pitää jatkuvasti huolta tietoturvasta ja ottaa kaikki epäilytkin vakavasti.

Hän ei halua kommentoida sitä, oliko jo alusta asti tutkinnassa selvää, että asia ei ollut vakava. Kaikki skenaariot on otettu tutkinnassa hänen mukaansa huomioon.

Lintilän mukaan vielä käydään keskustelu Metan ja poliisin kanssa. Rinnakkaiskäyttöä ei voida todentaa ilman lokitietoja, jotka nyt tarvitaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että asia käytännössä siirtyy pois eduskunnan käsistä.

Apilo vakuuttaa, että laajempaa syytä huoleen ei siis ole.

– Ei syytä huoleen, Apilo sanoo.

Lue lisää: Tällaista on Whats­Appin rinnakkais­käyttö, johon Lintilä vetoaa

Koko kohu sai alkunsa, kun viime perjantaina Lintilä väitti joutuneensa hakkeroinnin uhriksi sen jälkeen, kun hänen eduskuntakännykästään lähti keskustan sisäiseen viestiryhmään meemiviesti torstaina alkuillasta.

Viestissä pilailtiin pääministeri Sanna Marinin (sd) ja Sdp:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen kustannuksella.

Maanantaina paljastui, että Lintilä käytti WhatsApp-tiliään vain alle kolme tuntia sen jälkeen kun tili oli väitetysti kaapattu.

Kohu sai hämmentäviä yksityiskohtia jo heti perjantaina.

Asiasta ensimmäisenä uutisoinelle HS:lle Lintilä kertoi, että hänen puhelimestaan oli lähetetty ”mielenkiintoisia viestejä”. Samana päivänä hän kuitenkin sanoi IS:lle, että viestejä oli vain yksi.

Torstain tiedotustilaisuudessa Lintilä kuitenkin oli hyvin mielin.

Pidätkö meemeistä, Lintilältä kysyttiin.

– Jos ne on hyviä, hän vastasi.

Oliko tämä meemi hyvä?

– Rajamaastosta, hän vastasi hymyillen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?