VM:n kanslia­päälliköltä synkkiä uutisia tulevalle hallitukselle – ”Tämä seikka hätkähdytti edus­kunta­puolueet”

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majasen mukaan talouden synkkä tilanne vaatii ainakin kahden vaalikauden sitoutumisen.

– Tilanne on vakava. On tärkeää, ettei käy niin, että ensimmäinen hallitus tekee voimakkaita toimia ja toinen hallitus peruu ne, VM:n kansliapäällikkö Juha Majanen sanoo.

16.2. 10:25

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majasen mukaan talouden tilannekuvan korjausliike vaatii ainakin kahden vaalikauden sitoutumisen.

– Tilanne on vakava. On tärkeää, ettei käy niin, että ensimmäinen hallitus tekee voimakkaita toimia ja toinen hallitus peruu ne. Tilanne vaatii pitkäjänteisen, päämäärätietoisen ja uskottavan ohjelman, Majanen sanoo IS:lle.

– Tästä selvitään reippailla uudistuksilla ja todella käymällä kaikki menot läpi. Toivoisin, että ei synny vastakkainasettelua tulo-, meno- ja kasvutoimien välille.

Tästä selvitään reippailla uudistuksilla ja todella käymällä kaikki menot läpi.

Valtiovarainministeriö oli kutsunut valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) pyynnöstä eduskuntapuolueet talouden tilannekuvapalaveriin. Palaverin jälkeen ministeriö kertoi palaverista medialle tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeriön virkakunnan arvion mukaan ensi hallituskaudella otetaan joka vuosi yli kymmenen miljardia lisää velkaa. Arvio 10–11 miljardin vuotuisesta velkatarpeesta ei pidä sisällään mahdollisia uusia kriisejä.

– Arvio budjettitalouden tasapainosta heikkenee 3–4 miljardia euroa viime kevääseen verrattuna. Suurin yksittäinen tekijä ovat valtionvelan korkomenot, Majanen kertoo.

– Tämä seikka hätkähdytti eduskuntapuolueita.

Majasen mukaan valtionvelalle ennustetaan 3,4 prosentin korkoa ensi vaalikaudella.

– Tilanne on se, että kaikki kivet täytyy kääntää menojen ja tulojen kriittisen arvioinnin puolella, hän sanoo.

Tilanne on se, että kaikki kivet täytyy kääntää.

Lue lisää: Saarikko: Tilanne­kuva synkentynyt – ensi vaali­kaudella jopa yli 10 miljardia euroa lisää velkaa joka vuosi

Majaselta kysyttiin, miksi eduskuntapuolueet haluttiin kutsua palaveriin juuri nyt.

– Syy on huolemme tulevaisuudesta. Kymmenen miljardia lisää velkaa joka vuosi, eikä näköpiirissä ole mitään, mikä muuttaisi asian. Se on kestämätön tie, Majanen vastasi.

Hänen mukaansa valtiovarainministeriö halusi palaverilla kiinnittää eduskuntapuolueiden huomion asiaan.

Ministeriö toivoo, että puolueilla olisi tulevissa hallitusneuvotteluissa hyvä tilannekuva ja mahdollisuus tehdä ratkaisuja, jotka muuttavat ”kestämättömän kehityksen”.

Kutsu palaveriin oli lähetetty kaikille eduskuntapuolueille.

VM:n viestintäjohtajan Johanna Vesikallion mukaan paikalla oli 79 henkilöä.

– Palaverissa oli puolueiden puheenjohtajia, kansanedustajia, avustajia ja yksittäisiä virkamiehiäkin, Vesikallio sanoo.

Hän ei kommentoinut tarkemmin sitä, mistä puolueista henkilöitä oli paikalla.

Ministeriö odottaa arviossaan edelleen, että talous lähtisi hitaaseen kasvuun tämän vuoden loppupuolella.

Inflaatiovauhti on ollut korkea. Majasen mukaan sen odotetaan hidastuvan kahden prosentin tuntumaan ensi vaalikauden aikana.

Majanen sanoo, että voimakkaasti edennyt väestön ikääntyminen aiheuttaa menopaineita myös tulevaisuudessa. Lisäksi paineita aiheuttaa vihreä siirtymä, heikentynyt turvallisuusympäristö ja uutena ilmiönä kasvavat velanhoitokustannukset.

– Tilanne vaatii huomattavaa uudistamista ja yhtäaikaista onnistumista monessa asiassa. On syytä tehdä kaikki voitava.

Sekä työllisyydessä että tuottavuudessa on Majasen mukaan selviä parantamismahdollisuuksia.

Hän pitää 80 prosentin työllisyystavoitetta ”todella kovana”.

– Se tarkoittaisi reilua 200 000 työllistä lisää. Tämä on tehtävissä, mutta se vaatii paljon toimia ja vääjäämättä vaikkapa sosiaaliturvan ja työttömyysturvan uudistamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?