Puoluejohtajat kinastelivat HS:n vaalitentissä kasvisruoan edistämisestä – Saarikko: ”En vain usko sellaiseen politiikkaan”

Puoluejohtajat kohtasivat keskiviikkona toisensa ympäristövaalitentissä. Suomalaisten lautasmalli kuumensi keskustelun.

15.2. 22:02

Kysymys siitä, pitäisikö valtion ohjata päätöksillään suomalaisten ruokavaliota kasvispainotteisempaan suuntaan, kirvoitti puoluejohtajat kiivaaseen väittelyyn keskiviikkona Helsingissä.

Keskustan Annika Saarikko sanoi Helsingin Sanomien ympäristöaiheisessa vaalitentissä, että voimassa olevat ravitsemussuositukset ohjaavat jo riittävästi ihmisten ruokailutottumuksia ympäristövastuullisempaan suuntaan.

Hallituksen ilmastoruokaohjelma näyttää kaatuvan keskustan vastustukseen, joka ei ole halunnut ohjelmaan numeromääräistä tavoitetta lihansyönnin vähentämiselle.

Hallituksen ilmastoruokaohjelma näyttää kaatuvan Annika Saarikon keskustan vastustukseen.

– Luulen, että täällä ihan jokainen ihminen muistaa jostakin terveyskeskuksen vastaanotolta tai alakoulun kirjasta oppaan siitä, millainen on hyvä lautasmalli. Kysymys on tismalleen samasta asiasta, Saarikko sanoi.

Ruokaviraston ravitsemussuositukset suosittelevat lisäämään ruokavalioon kasviksia ja rajoittamaan lihan kulutus enintään puoleen kiloon viikossa.

– En vain usko sellaiseen politiikkaan, jossa täältä ylhäältä sanottaisiin, että me kiellämme lihansyönnin tai määrittelemme sille prosenttiosuuden, Saarikko jatkoi.

Vihreiden Maria Ohisalo tarttui Saarikon kommenttiin.

– Jos Annika tässä sanoo, että ravitsemussuositukset käyvät, niin lyödään tässä kättä päälle, Ohisalo sanoi.

Vihreiden Maria Ohisalo tarttui Saarikon kommenttiin.

Saarikko vastasi Ohisalolle, että mitään lisäkirjauksia ei tarvita, koska ravitsemussuositukset ovat jo voimassa.

Seuraavaksi keskusteluun liittyi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

– Minähän olen kasvissyöjä ja puhun mielelläni kasvisruokavalion puolesta, Purra sanoi.

– Juon niitä hassun näköisiä vihreitä mehuja ja smoothieita, hän lisäsi.

Purra jatkoi puheenvuoroaan sanomalla, että hänestä kasvisruokavaliota pitäisi edistää kannustamalla, ei pakoilla ja velvoitteilla.

– Olen omalla esimerkilläni ja kannustamisella saanut huomattavan paljon levitettyä kasvisruokavaliota.

Riikka Purran mukaan kasvisruokavaliota pitäisi edistää kannustamalla, ei pakoilla ja velvoitteilla.

Ohisalo vastasi Purralle valtion ohjaavan tällä hetkellä ihmisiä pikemminkin kuluttamaan maito- ja lihatuotteita.

Purra heitti takaisin Ohisalolle, että kyseinen vaalitentti ei ole ainoastaan vihreiden tentti.

– Pitänee käydä kurkkaamassa perussuomalaisten ryhmähuoneessa, että millaisia juomia te siellä juotte, kokoomuksen Petteri Orpo kevensi tunnelmaa.

Orpon mielestä suomalaisten ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi ”markkinoiden avulla”, eikä niin, että eduskunta säätää, mitä kukin saa syödä. Ohisalo vastasi Orpolle, ettei kukaan ole sellaista lakia esittänyt.

– Te esittäisitte, jos voisitte, sivalsi Purra.

Puoluejohtajat kohtasivat toisensa Helsingin Sanomien järjestämässä ympäristökysymyksiin keskittyneessä vaalitentissä keskiviikkoiltana.

Vaalitenttiin osallistuivat myös sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin, vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sekä rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?