Suomen europarlamentaarikot Petri Sarvamaa (kok) ja Laura Huhtasaari (ps) kertovat Twitter-tileillään vaarallisesta tilanteesta Euroopan parlamentin Strasbourgin täysistuntosalissa.
Sarvamaa ja Huhtasaari ovat jakaneet Twitter-tileillään videot, joilla ilmeisesti mielenosoittajat ovat kiivenneet seisomaan täysistuntosalin kaiteelle.
Mielenosoittajat pitävät käsissään keltaisia lakanoita, joihin on painettu kuva ja tekstiä. Videolla kuuluu, kuinka he huutavat. Osa mielenosoittajista hoippuu kaiteella.
Parven kaide on silmin nähden hengenvaarallisen korkealla.
– Euroopan parlamentin Strasbourgin täysistuntosalissa vaarallinen tilanne, kun useampi mielenosoittaja kiipesi parven kaiteen yli. Pudotus tuosta korkeudesta on hengenvaarallinen, Sarvamaa kirjoittaa kuvaamansa videon saatteeksi.
– Täysistunto on keskeytetty salissa, odotamme pääsyä äänestämään, hän jatkaa.
Myös Huhtasaari on kuvannut mielenosoittajista videon.
– Emme pääse saliin. Äänestysten olisi pitänyt alkaa 30 minuuttia sitten, Huhtasaari kirjoittaa.
Sarvamaa ja Huhtasaari ovat julkaisseet päivityksensä noin kello 13.30 Suomen aikaa.
Ulkomaisten medioiden mukaan Strasbourgin Euroopan parlamentin istuntosali jouduttiin evakuoimaan mielenosoituksen takia.
Irish Examiner -lehden mukaan täysistunto keskeytettiin paikallista aikaa iltapäivään kello 15 asti.
Mediat eivät ole raportoineet, että istuntosalissa olisi tapahtunut henkilövahinkoja.
Myös irlantilainen europarlamentaarikko Seán Kelly twiittasi tilanteesta.
– Turkin kurdit aiheuttavat tällä hetkellä suurta häiriötä. He huutavat, laulavat ja heittävät esineitä parlamenttia kohti, Kelly kirjoittaa.
Euractivin tietojen mukaan kyseessä oli turkkilaisten kurdien mielenosoitus.
Kurdijoukko keskeytti Euroopan parlamentin täysistunnon protestoimalla ja vaatimalla vapautta vangitulle kurdipoliitikolle Abdullah Öcalanille.
Öcalan on Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) perustaja. Hän on ollut vangittuna Turkissa yli 20 vuotta terrorismista syytettynä.
Mielenosoittajat huusivat "Freedom for Öcalan (Vapaus Öcalanille)" ja heittivät esineitä istuntosaliin.
Tapahtumaa todistanut parlamenttilähde kertoo Euractiville, että esineet olivat ilmeisesti papereita, joihin oli kirjoitettu viestejä.
Euroopan parlamentin edustalla järjestettiin 8. helmikuuta vastaava mielenosoitus, jossa vaadittiin Öcalanin vapauttamista.
Vuonna 1974 perustettua PKK:ta pidetään terroristijärjestönä monissa EU:n jäsenvaltioissa niiden kiistanalaisten kurdiasiaa edistävien mielenosoituskäytäntöjen vuoksi.