Ruotsi Nato-teiden erkaantumisesta: ”Emme voi ohjailla Turkin päätöksiä”

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström vastasi maan valtiopäivillä kritiikkiin siitä, ettei hallitus ole onnistunut pitämään Ruotsin ja Suomen Nato-prosesseja yhdessä.

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Ruotsin päällimmäinen tarkoitus on edelleen päästä Natoon yhdessä Suomen kanssa.

15.2. 13:27

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström on antanut ensimmäisen selontekonsa maan ulkopoliittisesta tilanteesta Ruotsin valtiopäiville. Hän esitteli keskiviikkona Ruotsin uuden ulkopoliittisen linjan.

– Ei ole mikään salaisuus, että tämän hallituksen täytyy muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi keskittyä Ruotsin lähialueisiin. Se tapahtuu läheisimmän kumppanimme Suomen kanssa, Billström sanoi ruotsalaislehti Expressenin mukaan.

Billström sanoi puheessaan, että Natoon liittyminen syventää entisestään Suomen ja Ruotsin suhdetta.

Viime päivinä niin Ruotsissa kuin Suomessakin on kuitenkin keskusteltu yhä enemmän siitä, mitä tapahtuu, jos Turkki päättää ratifioida Suomen jäsenyyden ensin ja Suomi päättää liittyä Natoon odottamatta Ruotsia.

Billström kommentoi Expressenille aiemmin, ettei ajatuksessa ole mitään uutta, ja jokainen maa tekee omat päätöksensä. Helmikuun alussa hän kommentoi Ilta-Sanomille, etteivät kahdenväliset suhteet Suomeen ole kärsineet spekuloinneista, joiden mukaan Suomi saattaisi liittyä Natoon ennen Ruotsia.

Selonteon jälkeen sosiaalidemokraattien kansanedustaja Morgan Johansson kritisoi hallitusta siitä, ettei se ole onnistunut pitämään Ruotsin ja Suomen hakemuksia yhdessä.

Expressenin mukaan Billström vastasi, että Ruotsin tarkoitus on edelleen päästä Natoon yhdessä Suomen kanssa.

– Koko ajan on ollut tiedossa, että emme voi ohjailla Turkin parlamentin päätöksiä, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?