IS SEURAA

Jussi Halla-aho: Suomi toimittaa Ukrainan sotilasjoukoille koulutusapua – eduskunta myönsi tukensa EUMAM-hankkeelle

Eduskunta keskusteli täysistunnossa ainoassa käsittelyssä valtioneuvoston selonteosta Suomen osallistumisesta Ukrainaa tukevaan Euroopan unionin sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaatioon; osallistuminen koulutus- ja neuvonantotehtäviin Puolassa.

15.2. 13:17

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) esitteli tänään keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa valtioneuvoston selonteon. Myös ulkoministeri Pekka Haavisto piti puheenvuoron.

Selonteko koskee Suomen osallistumista Ukrainaa tukevaan Euroopan unionin sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaatioon; osallistuminen koulutus- ja neuvonantotehtäviin Puolassa.

Hallan-ahon mukaan ulkoasiainvaliokunta piti yksimielisesti perusteltuna Suomen osallistumista hankkeeseen.

– Operaation tarjoamalla koulutuksella vastataan Ukrainan asevoimien kriittisiin tarpeisiin, Halla-aho sanoi.

Myös Haavisto kiitti eduskuntaa tuesta avustusoperaatiolle.

– Suomen osallistuminen on osa Suomen vastuunkantoa, Haavisto sanoi.

Hän yhtyy valiokunnan käsitykseen siitä, että Suomen tulee jatkaa aseellista tukeaan Ukrainalle. EUMAM-operaation tähtäimessä on Haaviston mukaan yhteensä 30 tuhannen ukrainalaissotilaiden kouluttaminen.

– On tärkeää, että tavoitteiden toteutumista seurataan, Haavisto jatkoi.

Hänen mukaansa on arvioitu, että Ukrainan koulutustarve pysyy korkeana myös jatkossa.

Voit lukea koko hetki hetkeltä -seurannan artikkelin lopusta.

EUMAM-operaation strategisena tavoitteena on koulutuksella edistää Ukrainan asevoimien sotilaallisen kyvykkyyden lisäämistä ja siten tukea Ukrainan kykyä puolustaa suvereniteettiaan, alueellista koskemattomuuttaan sekä suojella siviilejä.

Operaation tavoitteena on tarjota koulutusta 15 000 ukrainalaissotilaalle, ja koulutus tapahtuu EU:n jäsenvaltioiden alueella, kunnes EU:n neuvosto toisin päättää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?