Keskustan Ovaskalta rohkea ehdotus: Perintö- ja lahjavero poistettava

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska harmittelee, että yksikään puolue Suomessa ei ole ollut vielä valmis poistamaan perintö- ja lahjaveroa.

Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska on perintöveron poistamisen kannalla.

14.2. 15:24

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jouni Ovaska haluaa, että perintö- ja lahjavero poistetaan.

Hän viittaa Twitterissä Perheyritysten liiton (PL) eilen maanantaina julkistamaan ehdotukseen. PL ehdottaa tulevaa hallitusta poistamaan perintö- ja lahjaveron, sekä sujuvoittamaan sukupolven- ja omistajanvaihdoksia.

Jos perintö- ja lahjaveron poisto ei ole seuraavan hallituksen ohjelmassa, pitää PL:n mukaan verotusta vähintään modernisoida.

– Olen samaa mieltä. Valitettavasti yksikään puolue Suomessa ei ole ollut tähän (vielä) valmis, Ovaska kirjoittaa Twitter-tilillään.

Lue lisää: PL:n toimitus­johtaja ehdottaa: Perintö- ja lahjavero poistettava

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz kuitenkin huomauttaa Twitterissä, että ainoastaan Rkp on tällä kaudella tukenut perintöveron poistamista.

–  Kun asiasta tällä kaudella kysyttiin, niin ainoastaan Rkp tuki perintöveron poistoa. Ei keskusta, ei kokoomus, Adlercreutz kirjoittaa.

Hän viittaa Uutissuomalaisen vuoden 2019 kyselyyn, johon vastasivat kaikki eduskuntapuolueet perussuomalaisia ja Liike Nytiä lukuunottamatta.

Neljän vuoden takaisessa kyselyssä Rkp on ainut, joka puolueista kannatti perintöveron poistamista.

Rkp vastasi tuolloin, että se korvaisi veron luovutusvoittoverolla. Kokoomus selvittäisi sitä. Osa puolueista tekisi veroon joiltakin osin huojennuksia ja osa kiristyksiä.

Ovaskan avaus tulee yllättävään aikaan, sillä muun muassa Sdp kertoi helmikuun alussa esittelemällään leikkauslistalla, että perintöverotusta pitäisi kiristää suurten perintöjen osalta. Puolue kiristäisi myös pääomatuloverotusta.

Veronkorotuksia Sdp tekisi 1,4–1,8 miljardin euron edestä.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) sanoi aiemmin tällä viikolla, että talouden tilannekuva on synkentynyt entisestään.

Valtiovarainministeriön virkakunnan tuoreen arvion mukaan ensi hallituskaudella otetaan joka vuosi yli kymmenen miljardia lisää velkaa.

Saarikon mukaan heikentynyt tilannekuva johtuu kasvaneista korkomenoista sekä inflaatiosta, jonka taustalla on Ukrainan sota.

Hän sanoi, että Sdp:n leikkauslista on ”täysin epärealistinen”. Kokoomuksen lupausta miljardin veronkevennyksestä Saarikko pitää ”erittäin epärealistisena” ja teilaa myös kokoomuksen ajamat raidehankkeet.

Saarikko uskoo, että verokorotuksia tarvitaan, mutta ne eivät saa olla niistämässä talouskasvun edellytyksiä.

Juttua päivitetty 15.2.2022 kello 14:40: Lisätty Adlercreutzin kommentit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?