Mika Lintilän WhatsApp-jupakasta paljastui merkillinen yksityis­kohta

Lintilä poisti viestin keskustan sisäisestä ketjusta viime torstaina kello 19.32. Samana iltana kello 22.18 Lintilä käytti hakkeroiduksi väitettyä tiliään.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) viestikohuun liittyvän puhelimen tekninen tutkinta on käynnissä ja valmistuu torstaina. Lintilä on kiistänyt lähettäneensä meemiviestiä kännykästään.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) viestijupakasta on paljastunut uusi erikoinen yksityiskohta.

IS on nähnyt otteen keskustan sisäisestä viestiketjusta, josta ilmenee, että Lintilä käytti WhatsApp-tiliään vain alle kolme tuntia sen jälkeen kun tili oli väitetysti kaapattu.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Näin tapahtumat etenivät viime torstaina.

Kello 19.32: Lintilä poistaa keskustan sisäisestä viestiketjusta viestin. Viesti on lähetetty Lintilän eduskuntakännykästä.

Kello 19.36: Mikko Kärnä (kesk) lainaa ketjussa Lintilän lähettämää viestiä ja kritisoi sen lähettämistä.

Kyse on meemikuvasta, jossa pilaillaan pääministeri Sanna Marinin (sd) ja Sdp:n varapuheenjohtajan Matias Mäkysen kustannuksella.

Tästä Sdp:n kampanja-avauksen tilanteesta on levinnyt meemi, jossa irvaillaan Sanna Marinin ja Matias Mäkysen kustannuksella.

– Tämä on kyllä hirveän hauska kuva, näin sen toissa päivänä ja nauratti, mutta mielestäni se ei ehkä kuulu tähän somekanavaan etenkään ministeriryhmämme jäsenen jakamana, Kärnä kommentoi.

Kello 21.40: Yli kahden tunnin hiljaisuuden jälkeen Lintilän valtiosihteeri Ann-Mari Kemell kirjoittaa ryhmään, että ”ministeri Mikan wa-tili on ilmeisesti hakkeroitu”.

– Hän yritti laittaa tänne tiedon, mutta omat viestit eivät tule enää läpi. Kaikkien tässä ryhmässä olevien kannattaa seurata tilannetta omalta osaltaan, Kemell informoi.

Kello 22.18: Lintilä kirjoittaa ketjuun – alle kolme tuntia sen jälkeen, kun hän on poistanut samasta ketjusta viestin.

– Tiedoksi, että mun whatsapp-tili on kaapattu ilmeisesti ja kehotan kaikkia tarkkailemaan tähän ryhmään kuuluvia omia tilejään. Asiaa selvitetään.

Kello 22.18: Kärnä reagoi Lintilän viestiin samalla minuutilla.

– Miten voit käyttää kaapattua WhatsApp-tiliäsi? Kärnä kysyy.

Lintilä ei vastaa.

Kello 22.50: Puheenvuoron käyttää valtiosihteeri Kemell.

– Lasken tämän ryhmän alas, ja perustamme huomenna Signaliin uuden. Kaikki työhön liittyvä viestintä syytä siirtää sinne.

Kärnä vahvistaa IS:lle kritisoineensa keskustan viestiketjussa meemikuvaa ja kysyneensä Lintilältä, miten hän voi käyttää kaapattua tiliään.

Muuten hän ei halua tapausta kommentoida.

Tapauksen herkkyydestä kielii se, että IS:n tavoittamat keskustan kansanedustajat pysyivät vaitonaisina asiasta.

Mikko Kärnä (kesk) kritisoi keskustan sisäisessä viestiryhmässä Lintilän puhelimesta lähetettyä viestiä.

Kärnä kommentoi tapausta Twitterissä jo perjantaina.

– Onhan se jotenkin söpöä, että ulkopuolinen agentti saa ministerin WhatsAppin haltuunsa ja käyttää sitten tämän tilaisuuden hyväkseen lähettääkseen demareita pilkkaavan kuvan meidän kepulaisten sisäiseen ryhmään, Kärnä kirjoitti.

Tapaukseen liittyy hämmentäviä yksityiskohtia.

Lintilä kertoi aluksi Helsingin Sanomien mukaan, että hänen puhelimestaan oli lähetetty ”mielenkiintoisia viestejä”, mutta vahvisti samana päivänä IS:lle, että viestejä oli vain yksi.

Demokraatti-lehdelle Lintilä epäili hakkeroinnin liittyneen siihen, että hän oli ”viikon Afrikassa”. Lintilä mainitsi myös olleensa viestin lähettämisen aikaan illallisella ”pörssiyhtiön edustajan” kanssa ja pari tuntia ilman puhelinta.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen tyrmäsi Afrikka-vaihtoehdon suoralta kädeltä ja sanoi, että jos tili olisi kaapattu Afrikassa, olisi jotakin tehty saman tien, eikä odotettu siihen asti, kunnes ministeri palaa kotimaahan.

– Että joku näkisi vaivaa kaapata puhelimen ja lähettää sieltä vain yhden viestin puolueen keskusteluryhmään, niin siinä nyt ei tarvita diplomi-insinööriä päättelemään, mistä todennäköisimmin on kyse, Järvinen kommentoi IS:lle.

Järvisen mukaan haittaohjelman käyttö pyritään pitämään huomaamattomana, eikä siinä ole järkeä, että tekijä paljastaisi vakoilunsa lähettämällä meemin keskustan WhatsApp-ryhmään.

Electronic Frontier Finlandin tietoturva-asiantuntija Mikko Kenttälä kommentoi Ylelle, että jos menettää pääsyn tilille täysin, tilin takaisin saaminen kestää helposti viikon tai kaksi.

Lintilä näyttää kuitenkin saaneen tilin haltuunsa jo alle kolme tuntia ”kaappauksen” jälkeen.

Epäilyistä huolimatta Lintilä on pitäytynyt siinä kannassaan, ettei hän ole lähettänyt meemiviestiä kännykästään.

– Kun katsoin viestin, huomasin, että viesti ei todellakaan ole minun lähettämäni. Tunnelma oli pettymyksen ja vihan rajamailla, Lintilä kommentoi IS:lle perjantaina.

IS ei tavoittanut Lintilää maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?