PL:n toimitus­johtaja ehdottaa: Perintö- ja lahjavero poistettava

Perheyritysten liitto ehdottaa tulevaa hallitusta poistamaan perintö- ja lahjaveron, sekä sujuvoittamaan sukupolven- ja omistajanvaihdoksia.

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.

14.2. 12:18

Perheyritysten liitto (PL) ehdottaa tulevaa hallitusta poistamaan perintö- ja lahjaveron. Lisäksi sukupolven- ja omistajanvaihdoksia on sujuvoitettava.

Liitto kertoo asiasta tiedotteessaan. Se julkisti tänään vaalitavoitteensa.

Jos perintö- ja lahjaveron poisto ei ole seuraavan hallituksen ohjelmassa, pitää PL:n mukaan verotusta vähintään modernisoida.

Perintöveron toisesta luokasta olisi sen mielestä luovuttava, ”koska perintökaari ei enää vastaa pysyvästi moninaistuneita perhemuotoja”. Liitto perustelee tätä sillä, että yhä useammalla ei ole rintaperillisiä ja monet uusperhemuodot, joissa läheisimmillä henkilöllä ei ole verisukulaisuutta perinnön jättäjään, ovat entistä yleisempiä.

– Perintöveron kertymä kasvaa systemaattisesti suurten vanhenevien ikäluokkien myötä. Siksi perintöveron toisen luokan poistamisella ei ole merkittävää fiskaalista merkitystä, mutta tasa-arvon näkökulmasta sen poisto on perusteltua, sanoo toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.

– Se helpottaisi myös joidenkin perheyritysten sukupolvenvaihdoksia, jos jatkaja löytyisi esimerkiksi sisarusten lasten joukosta.

Toiseksi PL ehdottaa, että kaikille perinnönsaajille tarjotaan mahdollisuus hakea maksimissaan kymmenen vuoden maksuaikaa. Liiton mukaan se sujuvoittaisi monen perheyrityksen sukupolvenvaihdosta.

Kolmanneksi PL ehdottaa, että perintöveroasteikkoja alennetaan kaikissa luokissa. Se ei vaikuttaisi merkittävästi verokertymään.

Lisäksi PL haluaa tulevan hallituksen ryhtyvän modernisoimaan osinkoveroa.

Yhdessä EK:n ja Keskuskauppakamarin kanssa se ehdottaa muun muassa, että osinkoveron nettovarallisuus­sidonnaisuus poistetaan ja että pienten osinkojen verokannustin säilytettäisiin. Osinkotulot 30 000 euroon saakka olisivat kevyemmin verotettuja.

Näiden lisäksi tulevan hallituksen pitää PL:n mielestä tehdä muutoksia, jotka vauhdittavat keskisuurten yritysten kasvua, helpottavat pulaa osaavasta työvoimasta, modernisoivat verotusta ja uudistavat esimerkiksi lupakäytäntöjä investointien vahvistamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?