Maria Ohisalo tylytti kokoomusta ”koulutus­petoksesta” – ”Mua huolestuttaa, että sama tapahtuu taas”

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan vihreät aikoo estää koulutusleikkaukset.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne ja puheenjohtaja Maria Ohisalo kertoivat vihreiden tavoitteista seuraavalle vaalikaudelle.

11.2. 11:37

Vihreiden puheenjohtajan, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon mukaan koulutuksen rahoitus on vihreille kynnyskysymys, kun seuraavaa hallitusta muodostetaan.

Ennen vuoden 2015 vaaleja järjestettiin Koulutuslupaus-kampanja, jossa jossa puolueet vasemmalta oikealle poseerasivat ”koulutuksesta ei leikata” -kylttien kanssa. Ohisalon mukaan ”oikeistokonservatiivihallitus” eli Juha Sipilän (kesk) hallitus leikkasi seuraavan neljän vuoden aikana koulutuksesta satoja miljoonia euroja.

– Koulutuslupaus kääntyi koulutuspetokseksi. Mua huolestuttaa, että sama tapahtuu taas, Ohisalo sanoi puheessaan vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Kouvolassa.

Ohisalon mukaan kokoomus sanoi ensin, että ei tule koulutusleikkauksia.

– Sitten se julisti koulutuksen ”erityissuojelun” alaiseksi. Nyt kokoomuksen vaaliohjelmassa sanotaan, että säästöjä koulutuksesta “vältetään”. Vihreät ei aio vain välttää koulutusleikkauksia, me aiomme estää ne, Ohisalo lupasi.

Hänen mukaansa tämä on vihreille kynnyskysymys.

– Me vihreät emme lähde mihinkään sellaiseen hallitukseen, jossa koulutuksesta leikataan euroakaan.

Ohisalon mukaan Suomi on palautettava osaamisen kärkimaaksi ja opin tien on oltava avoinna kaikille.

– Että opinpolku ei pysähdy perhetaustaan. Koulutuksesta leikkaaminen synnyttää viheliäisiä ongelmia. Koulutukseen satsaaminen ratkaisee niitä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne asetti vihreiden tavoitteeksi työllisyysasteen nostamisen 80 prosenttiin.

Vihreiden keinoja tavoitteeseen pääsemiseksi ovat koulutus, työperäinen maahanmuutto ja työnteon kannustimien parantaminen.

– Parasta taloudelle on, jos samaan aikaan nostamme työllisyysastetta ja lisäämme työikäisen väestön määrää. Tällä reseptillä kestävyysvajetta on mahdollista kuroa jopa vajaat kolme miljardia euroa, Harjanne sanoi.

Vihreiden mukaan ansioturvan pitäisi kannustaa nykyistä ripeämpään työllistymiseen.

– Se on myös laajennettava yhdenvertaisesti kaikille. Tämä on jo itsessään oikeudenmukaisuuskysymys ja parantaisi 70 000 pienituloisen asemaa.

Vihreiden mielestä kotihoidontuki pitäisi uudistaa kotihoitorahaksi, joka tarjoaisi perheille enemmän vapautta lastenhoidon järjestelyyn. Yli 60-vuotiaiden työssä jatkamista voitaisiin tukea oikeudella lyhentää työaikaa. Myös työkyvyttömyys­eläkkeellä olevien kannustinloukut pitäisi purkaa.

Harjanteen mukaan työperäinen maahanmuutto on välttämätöntä. Hänen mielestään perusteltuja toimia olisivat muun muassa työnhaun ja oleskelun mahdollistava työnhakuviisumi, perheenyhdistämisten tulorajojen puolittaminen, saatavuusharkinnan poisto, automaattinen työnteko-oikeus kaikkien oleskelulupien yhteydessä ja oleskelulupa tutkinnon suorittamisesta tai työllistymisestä.

Toisen asteen tutkintoa vaille jääminen merkitsee Harjanteen mukaan heikkoa työllistymisennustetta, minkä vuoksi tutkinnottomat nuoret pitäisi ohjata TE-palveluissa ensisijassa koulutukseen.

Lisäksi nykyistä suurempi osa ammatillisesta perustutkintokoulutuksesta pitäisi kohdentaa toisen asteen tutkintoa vailla oleville. Oppisopimuskoulutusta pitäisi lisätä tuntuvasti muun muassa asteittain alenevan palkkatuen avulla.

Harjanteen mukana vihreiden paketilla olisi mahdollista saada Suomeen jopa 150 000 uutta työllistä vuoteen 2030 mennessä.

Lisätty juttuun Atte Harjanteen osuus 11.2.2023 klo 12.10.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?