Näin Mika Lintilä sai tietää kaapatusta WhatsApp-tilistään: ”Tunnelma pettymyksen ja vihan rajamailla”

Elinkeinoministeri Mika Lintilän WhatsApp-tililtä lähti torstai-iltana erikoinen viesti eduskuntaryhmää lähellä oleville tahoille. Nyt hän selvittää tapahtumien kulkua IS:lle.

Mika Lintilän WhatsAppista oli lähtenyt viesti yhteen ryhmäkeskusteluun.

10.2. 15:58

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sai eilen illalla tietää, että hänen WhatsApp-tilinsä oli kaapattu. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lintilä kertoo IS:lle, että hänen WhatsApp-tililtään oli lähtenyt yksi erikoinen viesti ”eduskuntaryhmää lähellä oleville tahoille”.

– Erityisavustajani lähetti minulle illalla viestin ja kysyi, ”onko tämä viesti tosiaan sinun lähettämäsi”. Kun katsoin viestin, huomasin, että viesti ei todellakaan ole minun lähettämäni, Lintilä kertoo IS:lle.

– Tunnelma oli pettymyksen ja vihan rajamailla.

Hän ei ehtinyt saada muilta viestin saaneilta ihmettelyä asiasta.

– Viestiä en kommentoi millään tavalla, koska se ei ole minun lähettämäni, hän sanoo.

– Ilmoitin siihen ryhmäkeskusteluun, johon viesti oli lähtenyt, mitä oli tapahtunut. Sen jälkeen ilmoitin valtioneuvoston turvaan, että näin on tapahtunut.

Lintilän mukaan kyseessä on eduskunnan puhelin, mutta hän sai tiedon kulkemaan hyvin valtioneuvoston turvan kautta.

Hän kertoo luovuttaneensa tänään puhelimensa eduskunnan IT-puolelle tutkittavaksi.

Lintilän mukaan asian tutkimiseen todennäköisesti pyydetään myös eduskunnan ulkopuolista apua. Vielä ei ole tietoa, milloin alustavia tietoja tutkinnasta saadaan.

Nyt ministerillä on jo käytössään uusi puhelin, sillä vanha on tutkittavana.

– Minulla on nyt niin uusi puhelin korvassa, että en ole edes katsonut, toimiiko WhatsAppini, Lintilä nauraa.

EDUSKUNNAN tietohallintopäällikkö Ari Apilo sanoi Ilta-Sanomille aiemmin tänään, että Lintilän pyynnöstä on aloitettu puhelimen tekninen seuranta.

Lue lisää: Ministeri Lintilän WhatsApp-tili kaapattiin – IS:n tiedot: tililtä lähetetty kuva levinnyt laajasti poliitikkojen joukossa

Apilo lisää, että vaikka puhelinlaite ja puhelinliittymä ovat eduskunnan hallinnoimia, WhatsApp-tili on henkilökohtainen.

Apilo muistuttaa, että eduskunnan puhelinliittymillä on sallittua käyttää WhatsAppia, vaikka tilit ovat kunkin henkilökohtaisia.

– Tämä oli taas yksi hyvä muistutus kaikille, miten tärkeää on huolehtia tietoturvasta. Sen suhteen ei voi olla liian varovainen, Apilo korostaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?