Elina Valtonen kuittaili keskustan hallituskiimasta: ”Hallitukseen kuin hallitukseen”

Perussuomalaisten kansanedustajan Jussi Halla-ahon mielestä politiikan blokkiutuminen on hyvä asia.

10.2. 16:39

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho ei pidä huonona politiikan blokkiutumista Suomessa, vaan hänen mielestään se selkeyttää tilannetta äänestäjien näkökulmasta.

Sdp:n, vihreiden ja vasemmistoliiton puheenjohtajat ilmoittivat tammikuussa IS:n puheenjohtajatentissä, että heidän puolueensa eivät lähde samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Lue lisää: Sanna Marin ei näe Sdp:tä ja perussuomalaisia samassa hallituksessa

Halla-aho sanoi, ettei hän ole tyytyväinen eikä epätyytyväinen siitä, että perussuomalaisilla ei käytännössä ole jäljellä kuin kokoomus, jonka kanssa muodostaa hallitus.

– Pidän itsekin äärimmäisen epätodennäköisenä sitä, että perussuomalaiset pystyisi vihreiden tai vasemmistoliiton kanssa laatimaan sellaisen yhteisen hallitusohjelman, johon kumpikin voisi sitoutua. Ehkä tämä on enemmänkin tosiasioiden ääneen sanomista, Halla-aho sanoi rauhan vaalitentissä, jonka IS järjestää yhteistyössä konfliktinratkaisujärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin kanssa.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan on epätodennäköistä, että puolue pystyisi muodostamaan yhteisen hallitusohjelman vihreiden tai vasemmistoliiton kanssa.

Sdp:n kansanedustaja Tarja Filatov puolusteli Sdp:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin vetoa sillä, että hän oli lukenut näkemyksen ensin perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purralta, joka ei ollut valmis lähtemään sosialidemokraattien kanssa samaan hallitukseen.

– Toisaalta se tuo äänestäjälle selkeyttä, mutta kun meillä ei ole selkeitä enemmistöjä, joilla onnistuttaisiin blokkien kautta rakentamaan hallitusta, se tuo myös vaikeutta, miten hallitus rakennetaan, kun vaalitulos on selvillä, Filatov sanoi.

Lue lisää: Marin väläytti vähemmistö­hallituksen mahdollisuutta

Filatovin mielestä ensin pitäisi katsoa vaalit ja ketkä sen voittavat.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontulan mielestä parempi olisi kertoa, mitkä ovat puolueiden kynnyskysymyksiä, jolloin äänestäjät voisivat päättää asioiden eikä naamojen perusteella.

Vasemmistoliiton Anna Kontulan mielestä puolueiden pitäisi kertoa kynnyskysymyksensä.

– Henkilökohtaisesti pidän sellaista politiikkaa, jossa vellotaan loputtomasti sen ympärillä, kenen kanssa kukin leikkii, tympeänä, tylsänä ja äänestäjiä aliarvioivana tapana käydä keskustelua, Kontula ilmoitti.

Keskustan kansanedustajan Jouni Ovaskan mielestä ei ollut järkevää, että pääministeri lähti poissulkemaan puolueita hallituksesta. Hänen mielestään pääministerillä taisi olla takana ”vaalitaktinen syy, jolla innostetaan punavihreää kuplaa äänestämään”.

– Ehkä toinen käsi Sdp:stä lähestyy sitten kokoomusta, josko sinipuna olisikin mahdollinen.

Ovaska huomautti, että blokkipolitiikka ei ole aina onnistunut.

– Ei Ruotsissakaan varmaan kaikki maltillista kokoomusta äänestävät tienneet, että tuleekin hallitusohjelma, jonka kirjoittaa ruotsidemokraatit.

Kokoomuksen kansanedustajan Elina Valtosen mielestä yhteistyön sulkeminen yksittäisten puolueiden kanssa ennen vaaleja ei ole järkevää. Hän piti hyvänä Kontulan ehdotusta kynnyskysymysten ilmoittamisesta.

Elina Valtosen mielestä yhteistyön sulkeminen yksittäisten puolueiden kanssa ennen vaaleja ei ole järkevää.

– Ehkä kevennyksenä voisi sanoa, että keskustan lista olisi aika lyhyt. Hallitukseen kuin hallitukseen, Valtonen kuittasi nauraen.

Ovaska vastasi, että vuonna 2011 ei ollut. Silloin kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen joutui muodostamaan sixpack-hallituksen Sdp:n kanssa.

Ovaska lisäsi, että keskusta lähti nykyiseen hallitukseen, koska Sdp ei saanut kokoomuksen kanssa hallitusta aikaiseksi.

– Meillä oli kymmenen kohdan lista, josta 11 toteutui. Valitettavasti korona sotki hallituksen suunnitelmia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?