Rkp:n Adlercreutz ei jättäisi Ruotsia Nato-polulla: ”Se saattaa tarkoittaa, että joudutaan hetken odottamaan”

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz odottaisi Nato-jäsenyyden suhteen Ruotsia. Hänen mukaansa molemmat vaihtoehdot siitä, päättäkö nykyinen eduskunta vai tuleva lopullisesti Nato-jäsenyydestä, ovat mahdollisia. Mutta jos nykyinen eduskunta päätöksen tekee ”se antaa vähän enemmän pelimerkkejä” Erdoganille.

9.2. 14:08

Rkp:n ryhmyri Anders Adlercreutz sanoo HAAPALA-TV:n haastattelussa, että Suomen kannattaa mennä yhä Natoon yhtä aikaa Ruotsin kanssa, päättipä Turkki ja presidentti Recep Tayiip Erdogan mitä vain maiden ratifiointien suhteen.

Adlercreutzin haastattelu on osa puolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajien haastattelusarjaa.

  • Haastattelun voi katsoa kokonaisuudessaan yläpuolella olevalta videolta.

Pitääkö Suomen odottaa Ruotsia tapahtui Turkissa mitä tahansa?

– Jos Suomi ratifioidaan ensin, otetaan hengähdystauko rauhallisesti, pidetään pitkän tähtäimen maali mielessä eli että Suomi ja Ruotsi liittyvät molemmat Naton jäseniksi. Se saattaa tarkoittaa, että joudutaan hetken odottamaan.

– Odotetaanko kuukausi, kaksi tai kolme enemmän, sillä ei ole käytännön merkitystä, Anders Adlercreutz sanoo Suomen ja Ruotsin yhteisestä Nato-tiestä.

Adlercreuz muistuttaa moneen otteeseen, että Suomen ja Ruotsin yhteisessä Nato-jäsenyydessä on kyse huomattavasti pitemmästä ajasta kuin muutaman kuukauden odottelusta

– Ja silloin se, odotetaanko kuukausi, kaksi tai kolme enemmän, sillä ei ole käytännön merkitystä.

– Meidän kannattaa pitää maltti mielessä, olla kuskin paikalla eikä pelkääjän paikalla tässä prosessissa.

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk) johtama Naton parlamentaarinen seurantaryhmä käsittelee Nato-jäsenyyden aikatauluja perjantaiaamuna.

Adlercreutz kallistuu sille kannalle, että lopullinen päätös kannattaa jättää seuraavalle eduskunnalle.

– Se , että nyt hyväksymme, se antaa Erdoganille ehkä vähän enemmän pelimerkkejä. Hän ehkä tulkitsee sen niin, että nyt hänellä on Suomi koukussa ja hän voi tällä koukulla, tällä kalalla pelata Ruotsin suuntaan, Adlercreutz sanoo.

Haastattelussa Adlercreutz käy läpi myös hallituksen talouspolitiikkaa.

Hän myöntää, että velkaantumisen ja nousseiden korkomenojen kannalta ”kaikki ei mennyt hallituksen osalta kuin Strömsössä”.

Adlercreutz sanoo, ettei hänellä ole myöskään suunnitelmia haastaa Rkp:n puheenjohtajaa Anna-Maja Henrikssonia ensi kesän puoluekokouksessa, jos tämä haluaa jatkaa tehtävässään.

JUTUN INGRESSIÄ ON MUOKATTU 10. 2. KELLO 8.15 SITEN, ETTÄ ADLERCREUTZ PITÄÄ NATO-SOPIMUKSEN HYVÄKSYMISTÄ MAHDOLLISENA SEKÄ NYKYISESSÄ ETTÄ TULEVASSA EDUSKUNNASSA, MUTTA JOS NYKYINEN EDUSKUNTA ASIASTA PÄÄTTÄÄ, ”SE ANTAA VÄHÄN ENEMMÄN PELIMERKKEJÄ” ERDOGANILLE.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?