Marinin poistuminen väli­kysymys­keskustelusta sai opposition älähtämään: ”Missä pääministeri?”

Pääministeri Sanna Marin hyökkäsi kokoomuksen kimppuun palattuaan istuntosaliin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) oli pitkään pois välikysymyskeskustelusta, mikä kirvoitti kovaa kritiikkiä oppositiolta. Kuvassa välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Petteri Orpo (kok) pitämässä puheenvuoroa.

8.2. 17:21

Eduskunnassa nähtiin keskiviikkona erikoinen tilanne, kun valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) jätettiin kesken velkaantumista koskevan välikysymyksen käsittelyn yksin saliin vastaamaan opposition kritiikkiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) poistui salista noin tunnin kohdalla.

– Surullisinta on, että pääministeri lähti tilaisuudesta pois. Missä on pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi.

Oppositiojohtaja Petteri Orpo (kok) väitti, ettei hallitus välitä maan tulevaisuudesta. Väite kirvoitti heti vastalauseen Tarja Filatovilta (sd).

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmetteli pääministerin poistumista.

– Pääministeripuolue, joka ei vaivaudu edes sinne aitioon, tukemaan valtiovarainministeriä, julkaisi juuri vaaliohjelmansa. Sinne jäivät taloushuolet. Täysin mitättömiä menoleikkauksia, lisää veroja, Purra tylytti.

Noin neljänkymmenen minuutin jälkeen pääministeri Marin saapui saliin takaisin ja aloitti heti kokoomuksen ryöpyttämisen.

– Kokoomukselle on aina oikea aika leikata köyhille ja antaa rikkaille. Teidän vaihtoehtonne tässä tilanteessa tarjoaa hyvin kylmää kyytiä kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Te olette valmiita leikkaamaan asumistuesta, sosiaaliturvasta, ihmisille tärkeistä sote-palveluista, Marin syytti.

Marinin mukaan kokoomuksen ajamista veronalennuksista hyötyisivät eniten kaikkein varakkaimmat.

Muita ministereitä ei saliin enää tullut, vaan Marin ja Saarikko jäivät kahdestaan istuntosaliin vastaamaan oppositioedustajien rumputuleen.

Saarikko puolusti hallitusta sanomalla, että valtaosaan hallituksen velanottoa vaativista päätöksistä on saanut taakseen opposition tuen.

Hallitus on Saarikon mukaan budjetoinut yksin koronakriisin hoitoon 16 miljardia euroa, minkä lisäksi Ukrainan sotaa koskeviin menoihin on varattu kahdeksan miljardia euroa.

Saarikko oli yli puoli tuntia vastaamassa yksin opposition tykitykseen.

Saarikko kritisoi kokoomusta siitä, ettei se kertonut konkreettisesti, mistä hallituksen olisi pitänyt säästää.

– Petteri Orpo, pystytte parempaan, Saarikko jyrähti.

Saarikko onnitteli kokoomusta siitä, että se on onnistunut rakentamaan mielikuvan siitä, että kokoomuksen johdolla kaikki olisi ollut toisin.

– Näin ei ole ollut, näin ei olisi ollut.

Oppositioedustaja Timo Heinonen (kok) puolestaan onnitteli Saarikkoa siitä, että ”teille tärkeä ja läheinen Laina viettää tänään nimipäiviään”.

– Tämä hallitus valitsi jo 2019 lainalla elämisen, te lisäsitte menoja välittämättä siitä, onko varoja, Heinonen piikitteli.

Orpo piti ennen Marinin ja muiden ministerien poistumista kiihkeän puheen, jossa hän vaati hallitusta heräämään velkaongelmaan.

Orpon mukaan hallituksen toimien seurauksena Suomi on ottamassa 40 miljardia euroa lisää velkaa ja varoitti kasvavista valtion lainojen korkomenoista.

– Kokoomus haluaa mieluummin panostaa palveluihin kuin pankkiirien korkomaksuihin, Orpo sanoi.

– Herätys vasen laita, Orpo kiihtyi.

Opposition välikysymykset allekirjoittivat kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike nyt.

Perussuomalaiset tekee oman välikysymyksensä velkaantumisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?