Puolustusministeri Savola pyytää varovaisuutta poliitikkojen Leopard-puheisiin – uskoo hankkeen yhtä toteutuvan

Suomi ei ole vieläkään tehnyt päätöstään siitä, missä muodossa Suomi tukee kansainvälistä Leopard -hanketta.

Puolustusministeri Mikko Savola piti Saksan Leopard-päätökseen liittyen tiedotustilaisuuden eduskunnan Valtiosalissa tammikuussa.

8.2. 15:36

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk) peräänkuuluttaa päättäjiltä varovaisuutta Suomen Ukrainalle annettavaa aseapua koskevissa puheissa.

–Valitettavasti Suomestakin annettiin viestiä ulospäin siitä, että Suomi voisi luovuttaa Leopard 2 -vaunuja, vaikka asiasta ei oltu vielä päätetty, Savola sanoo Ilta-Sanomille.

Savola kohdistaa toiveensa tässä yhteydessä muihin kuin Suomen ylimpään johtoon, joka on ministerin mielestä ollut puheissaan vastuullinen.

– Pitäisi olla aina hyvin varovainen sen suhteen, minkälainen viesti Suomen aseavusta ulospäin annetaan. Tällaiset puheet lähtevät nopeasti kiertämään. Kehottaisin jokaista poliitikkoa olemaan maltillinen aseapua koskevissa puheissaan, hän lisää.

Savola ei sano keihin hän tarkalleen ottaen viittaa, mutta ainakin kansanedustajat Atte Harjanne (vihr) ja Anders Adlercreutz (rkp) ovat julkisuudessa väläyttäneet Leopard 2 -tankkien lähettämistä yhteisvoimin Ukrainaan.

Sotilaat harjoittelivat Leopard 2A4 -tankeilla helmikuussa Unkarissa.

Saksa antoi tammikuussa viimein luvan saksalaisvalmisteisten Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen toimittamiseen Ukrainaan.

Saksalainen Spiegel -lehti julkaisi perjantaina artikkelin, jonka mukaan hanke Ukrainan varustamiseksi moderneilla panssarivaunuilla on kuitenkin jumiutunut, koska monet maat, Suomi mukaan lukien, eivät ole halunneet antaa sitoumuksia vaunujen lähettämisestä.

Savola uskoo edelleen hankkeeseen.

– Näen, että panssarivaunuja Ukrainaan kyllä saadaan, mutta julkisuuteen tuli hankkeen suhteen vähän liian suuret odotukset, Savola sanoo.

Spiegelin mukaan ennakkoon oli puhuttu kahden panssarivaunu­pataljoonan toimittamisesta. Se tarkoittaisi vähintään 60 panssarivaunua. Savola ei halua arvioida toteutuuko tavoite.

– Kyllä Ukraina varmasti useita näitä vaunuja saa, mutta en halua arvioida lukumäärää, koska moni kysymys on yhä avoimena.

Lue lisää: Lehti: Saksa huolissaan – ei ole saanut lupauksia muilta mailta Leopardien lähettämisestä

Savolan mukaan neuvottelut Leopard 2-panssarivaunujen yhteistoimituksista Ukrainaan jatkuvat yhä.

– Myönteisiä merkkejä on kyllä ilmassa sen suhteen on, että yhteistyömalli syntyy.

Pitääkö paikkansa, että monet muut maat Saksaa lukuun ottamatta eivät ole halunneet konkreettisia lupauksia vaunujen toimittamisesta antaa?

– Näkemykseni on, että maat haluavat kyllä olla hankkeessa mukana, mutta kyseessä on todella iso ja vaikea kysymys, jossa puhutaan kokonaisen asejärjestelmän ja sen suorituskyvyn kokoamisesta.

Suomi ei ole vielä Savolan mukaan tehnyt päätöstä siitä, missä muodossa se tarkalleen ottaen hankkeeseen osallistuu.

– Meillä ei ole päätöksiä vielä siitä tehty. Suomelle on hyvin tärkeää ensin nähdä, mikä kunkin maan panostus hankkeeseen on, Savola sanoo.

Savola ei sulje pois sitä mahdollisuutta, että Suomi lähettäisi Ukrainalle myös Leopard 2 -panssarivaunuja, mutta toistaa jo aiemmin sanomansa viestin siitä, että hanketta voidaan tukea myös varaosia tai koulutusapua antamalla.

– Uskon, että päätös Suomen avunannosta hankkeelle syntyy oman ministerikauteni aikana, Savola ennakoi.

Savolan pesti puolustusministerinä Antti Kaikkosen sijaisena jatkuu näillä näkymin ainakin helmikuun loppuun asti.

Savolan mukaan seuraava Leopardeja koskeva kokous on luvassa ensi viikolla, jolloin Suomi voi olla valmiimpi päätöksentekoon.

Kanada lähetti ensimmäisen Leopard 2 -panssarivaununsa Ukrainalle viime viikolla. Kuvassa vaunua lastataan lentokoneeseen Kanadassa.

Kanada on pystynyt toimimaan asiassa Suomea ripeämmin. Kanada lähetti lauantaina ensimmäisen Leopard 2 -tankin Puolaan, jossa ukrainalaissotilaita koulutetaan tankin käyttöön.

Sitä, mikä Suomen panos Leopard -hankkeeseen lopulta on, ei Savolan mukaan julkisesti kerrota.

– Emme ole kertoneet Ukrainan aseavun tarkemmasta sisällöstä aikaisemmin, emmekä tule kertomaan sitä jatkossakaan. Meidän täytyy muistaa maatieteellinen sijaintimme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?