Marin palasi istuntosaliin – aloitti heti kokoomuksen ryöpyttämisen

Marin syytti saliin palattuaan kokoomusta rikkaiden suosimisesta.

Petteri Orpon johtama kokoomus syyttää hallitusta holtittomasta velkaantumisesta.

8.2. 12:46 | Päivitetty 8.2. 17:02

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) jätettiin kesken velkaantumista koskevan välikysymyksen käsittelyn yksin saliin vastaamaan opposition kritiikkiin.

– Surullisinta on, että pääministeri lähti tilaisuudesta pois. Missä on pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ihmetteli pääministerin poistumista.

– Pääministeripuolue, joka ei vaivaudu edes sinne aitioon, tukemaan valtiovarainministeriä, julkaisi juuri vaaliohjelmansa. Sinne jäivät taloushuolet. Täysin mitättömiä menoleikkauksia, lisää veroja, Purra tylytti.

Pääministeri Sanna Marin (sd) poistui salista noin tunnin keskustelun jälkeen ja palasi saliin Saarikon vierelle noin 40 minuuttia myöhemmin.

Marin aloitti heti saliin palattuaan kokoomuksen ryöpyttämisen.

– Kokoomukselle on aina oikea aika leikata köyhille ja antaa rikkaille. Teidän vaihtoehtonne tässä tilanteessa tarjoaa hyvin kylmää kyytiä kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. Te olette valmiita leikkaamaan asumistuesta, sosiaaliturvasta, ihmisille tärkeistä sote-palveluista, Marin syytti.

Marinin mukaan kokoomuksen ajamista veronalennuksista hyötyisivät eniten kaikkein varakkaimmat.

Muita ministereitä ei saliin enää tullut, vaan Marin ja Saarikko jäivät kahdestaan istuntosaliin vastaamaan oppositioedustajien tykitykseen.

Saarikko onnitteli kokoomusta siitä, että se on onnistunut rakentamaan mielikuvan siitä, että kokoomuksen johdolla kaikki olisi ollut toisin.

– Näin ei ole ollut, näin ei olisi ollut, Saarikko sanoi.

Timo Heinonen (kok) puolestaan onnitteli Saarikkoa siitä, että ”teille tärkeä ja läheinen Laina viettää tänään nimipäiviään”.

– Tämä hallitus valitsi jo 2019 lainalla elämisen, te lisäsitte menoja välittämättä siitä, onko varoja, Heinonen piikitteli.

Jukka Gustafsson (sd) ihmetteli Orpon olemusta.

– Tämä uho-Orpo ei ole se porvari-Orpo, jonka näkisin ylioppilaslakki päässä puhumassa kunnioittavasti. Kannattaisi ottaa vaalinaamari pois, Gustafsson evästi.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin allekirjoittamassa välikysymyksessä syytetään hallitusta velkapommin rakentamisesta.

Rinteen-Marinin hallituksen velkasaldo on nousemassa jopa 40 miljardiin euroon. Hallitus on lisännyt vuosittaisia pysyviä menoja miljardeilla euroilla. Hallitus on ensimmäinen valtiontalouden menokehykset rikkonut hallitus, välikysymystekstissä kritisoidaan.

Oppositiopuolueiden mukaan hallitus ei ole noudattanut talouspolitiikassa asiantuntijoiden suosituksia, vaikka on sitoutunut tietopohjaiseen päätöksentekoon.

Pääministeripuolue Sdp taas on laskeskellut, että oppositiopuolueet ovat hyväksyneet suuren osan tämän hallituskauden menolisäyksistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?