Sdp:n Mäkynen lyttää kykypuolueen vaaliohjelman: ”Ei kasvua luoda kurjistamalla ja ostovoimaa heikentämällä”

Pääministeripuolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkynen kyselee, mistä Orpo olisi tällä vaalikaudella leikannut.

Matias Mäkysen mukaan leikkaukset lisäävät työttömyyttä ja tyrehdyttävät talouskasvun

7.2. 15:51

Kansanedustaja, varapuheenjohtaja Matias Mäkynen (sd) pitää kokoomuksen eduskuntavaaliohjelmaa epäuskottavana. Mäkysen mielestä talouskasvua ei synny leikkaamalla.

– Kokoomuksen kasvun kaava tarkoittaisi ansioturvan leikkauksia palkansaajille, indeksijäädytyksiä eläkkeisiin ja leikkauksia asumistukeen. Opintotukeenkin kokoomus esittää heikennyksiä. Eikö kokoomuksessa olla vieläkään opittu, ettei kasvua luoda kurjistamalla ja ostovoimaa heikentämällä, Mäkynen kysyi tiedotteessaan.

Mäkysen mukaan leikkaukset lisäävät työttömyyttä ja tyrehdyttävät talouskasvun, ja tätä kautta myös velkaantuminen kasvaisi.

– Kun tähän kokonaisuuteen lisätään erityisesti hyvätuloisia hyödyttävä miljardin veronkevennys, ei ole vaikea arvata kenelle kokoomus on rakentamassa hyvinvointia ja kenet se unohtaa. Olisi rehellistä myöntää, että kokoomuksen hyvinvointivaltio ei ole tarkoitettu kaikille, Mäkynen totesi.

Sdp:n varapuheenjohtaja Mäkynen kyseli oppositiopuolue kokoomukselta, mistä se olisi tällä vaalikaudella ollut valmis leikkaamaan. Mäkynen muistutti, että kokoomus on kannattanut miltei kaikkia hallituksen menolisäyksiä, jotka on tehty koronan ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi.

– Kun itseään talouspuolueeksi kutsuva kokoomus heittää tällaisia ehdotuksia, kuulisin mielelläni, mistä Petteri (Orpo) olisi leikannut tällä hallituskaudella, kun meidät yllätti maailmanlaajuinen pandemia ja Venäjä aloitti hyökkäyssodan Euroopassa, Mäkynen heitti.

Ensi vaalikaudelle kokoomus on luvannut 6 miljardin euron sopeutustoimia menoja leikkaamalla ja rakenteellisilla uudistuksilla.

Sdp:n vaaliohjelmassa suoria menoleikkauksia oli vain 400 miljoonaa euroa, joista 300 miljoonaa tulisi valtiohallinnon matkustus-, tila- ja hankintakuluista. Tuloverotusta Sdp ei kiristäisi, mutta Sdp haluaisi kiristää haittaveroja, omaisuuden verottamista ja tilkitä verovälttelyä 1,4-1,8 miljardilla eurolla.

Sdp:n vaaliohjelmassa sopeutuksesta 1,5-3 miljardia euroa olisi saatavissa siitä, jos työllisyysaste nousee 80:aan prosenttiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?