Marin ärhäkkänä kampanja-avauksessa: ”Oikeisto tarjoaa kurjuutta ja leikkauksia”

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholmin mukaan uhkakuvana on ”sinimusta koalitio”.

Pääministeri Sanna Marin (sd) otti kuvia kännykällään ennen kampanjatilaisuuden alkamista.

Pääministeri, Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin hyökkäsi puolueen kampanja-avauksessa ärhäkästi ”oikeiston leikkaus­politiikan” kimppuun.

– Näissä vaaleissa on kaksi vaihtoehtoa: oikeistovaihtoehto, joka tarjoaa kurjuutta, kurjistamista ja leikkauksia, samoja virheitä – ja sosiali­demokraattien vaihtoehto, jossa on toivoa, valoa, näkymä tulevaisuuteen, Marin mainosti.

Marin kertoi yleisölleen, että eduskunta­vaalien alla tullaan puhumaan paljon velasta, ja jatkoi, ettei julkisen talouden tasapainoa saavuteta leikkaamalla.

– Se on oikeiston lääke, joka on karvas, eikä se toimi, Marin alleviivasi.

Sdp:n lauantaina julkistetun vaaliohjelman mukaan talouspolitiikan on Suomessa vallannut ”vaihto­ehdottomuuden ja uudiskielen retoriikka, jossa leikkaukset ovat uudistuksia ja hyvinvointi­valtiota pelastetaan karsimalla heikoimmassa asemassa olevilta”.

Vaaliohjelman mukaan tosiasia on, etteivät verotulot ”näytä riittävän kattamaan julkisia menoja” pitkällä aikavälillä.

Tähän on puututtava Sdp:n mukaan useamman vaalikauden ohjelmalla.

Sdp esitteli talouslinjauksensa jo keskiviikkona.

Suoria menoleikkauksia Sdp on valmis tekemään 400 miljoonan euron edestä. Sdp:n veronkiristys­listalla on kohteita arviolta 1,4–1,8 miljardin euron edestä.

Kampanja-avauksessa Marin painotti jälleen, että Sdp on valmis tilkitsemään verotuksen porsaanreikiä ja ehkäisemään aggressiivista verosuunnittelua.

Marinin mukaan velka on myös hyvinvointi-, ympäristö- ja ilmastovelkaa, joista jälkimmäinen on tärkein.

Suurimmat aplodit Marin sai Clarion Hoteliin kerääntyneeltä yleisöltä painottaessaan, ettei Sdp anna ”piiruakaan periksi rasismille, syrjinnälle ja ihmis­oikeuksien polkemiselle”.

Marin sai myös runsaat aplodit sanoessaan, ettei Suomen tie ole EU-ero.

Tunnelmaa luotiin myös Takomo-ryhmän rumpushow’lla ja valoilla. Tilaisuuden aluksi kuultiin Ruotsin ex-pääministerin Magdalena Anderssonin videotervehdys.

Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm piikitteli puheenvuorossaan kokoomusta ja perus­suomalaisia puolueita nimeltä mainitsematta.

Rönnholm viittasi ”joidenkin puolueiden” tavoitteeseen leikata työttömyys­turvaa ja asumistukea ja tarjota ”rikkaille veronalennuksia”. Ilmiselvä maalitaulu oli kokoomus.

Tämän jälkeen Rönnholm näykkäisi perussuomalaisia.

– Sitten meille tarjoillaan sitä, että Suomen pitäisi erota EU:sta, onko hullumpaa kuultu? Rönnholm kyseli.

– Ei ole, Marin vastasi eturivistä.

Rönnholmin mukaan uhkakuvana on ”sinimusta koalitio, joka tarjoilee uutta kiky-linjaa”.

– Te tiedätte gallupit ja tiedätte, ketä vastassa me olemme, Sdp:n puoluesihteeri Antton Rönnholm alusti.

Sdp ehdottaa kilpailukyky­sopimukseen liittyvien sosiaali­vakuutus­maksujen siirtämistä takaisin työnantajille.

– Kiky-maksujen on voitava kulkea myös toiseen suuntaan palkansaajien ostovoiman vahvistamiseksi. Haluamme tehdä tämän hyvässä yhteistyössä työmarkkina­osapuolten kanssa, Sdp:n eduskunta­ryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi.

Sdp:n tavoitteena on nostaa työllisyysaste 80:een prosenttiin ja vahvistaa sitä kautta julkista taloutta jopa kolmella miljardilla eurolla.

Sdp ei ole kertonut, millä keinoilla kova tavoite olisi tarkoitus saavuttaa. Myöskään Sdp:n vaaliohjelma ei tarjoa tähän reseptiä.

– Me tulemme tämänkin tavoitteen (80 prosentin työllisyysaste) saavuttamaan, siitä meillä on näyttöä, Lindtman vakuutti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?