Pitäisikö Suomen mennä Natoon ilman Ruotsia? Näin Tukholman kaduilla vastattiin: ”Ymmärrän täysin, jos...”

IS kysyi Tukholman kaduilla kulkeneilta ihmisiltä, pitäisikö Suomen odottaa Ruotsia Nato-jäsenyyden suhteen, vai mennä nyt Natoon ilman Ruotsia. Kysymys jakaa kansaa.

3.2. 9:00

TUKHOLMA

Ruotsi ja Suomi, Natoon yhdessä vai erikseen?

– Suomen pitäisi mennä Natoon ilman Ruotsia. Luulen, että Ruotsilla menee hetki, ennen kuin kaikki ongelmat on selvitetty, Fredrik, 52, sanoo IS:lle.

– Solidaarisuuden vuoksi Suomen pitäisi odottaa Ruotsia, Harry, 18, toteaa.

Voit katsoa kaikki ruotsalaisten vastaukset yllä olevalta videolta.

IS seurasi torstaina pääministeri Sanna Marinin (sd) vierailua Tukholmassa ja kysyi Tukholman kaduilla käveleviltä ihmisiltä, mitä mieltä he ovat Suomen ja Ruotsin Nato-taipaleesta: pitäisikö Suomen odottaa Ruotsia, vai mennä Natoon ennen Ruotsia?

Mielipiteet vaihtelivat, mutta lähes kaikki sanoivat, että kysymykseen on vaikeaa vastata. Tukholmassa haastatelluista ihmisistä moni myös kertoi ymmärtävänsä, jos Suomi menisi tällä erää Natoon ilman Ruotsia.

Marin ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson vannoivat medialle torstain tiedotustilaisuudessa, että Suomi ja Ruotsi menevät Natoon yhdessä. Vaikeudet selvitetään, vaikka etenkin Ruotsi on juuri nyt Turkin kanssa haastavassa tilanteessa.

Lue lisää: Pääministerit Marin ja Kristersson vannoivat Nato-yhteistyön nimeen – ”En pidä tästä vastakkainasettelusta”

Torstaina julkaistun IS-kyselyn tuloksissa ei sen sijaan jäänyt paljoa arvailujen varaan.

53 prosenttia kyselyyn vastanneista katsoo, että Suomen ei pitäisi odottaa Ruotsia Nato-jäsenyyden ratifioinnissa. Vastaajista 28 prosenttia on sitä mieltä, että Suomen pitäisi mennä Natoon samaan aikaan Ruotsin kanssa. 19 prosenttia ei osannut sanoa, kumpaa mieltä on.

Lue lisää: IS-kyselyn enemmistö iski mieli­piteensä pöytään: Suomen ei pitäisi odottaa Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia

Marin kommentoi Tukholmassa IS:lle kyselyä sanomalla, että Suomi ja Ruotsi haluavat, että molemmat maat hyväksytään Natoon yhtäaikaisesti.

– Mutta lopulta emme voi päättää Turkin ja Unkarin parlamenttien puolesta, millä tavoin he omat prosessinsa vievät loppuun, Marin vastasi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?