HS: Sauli Niinistö huolissaan, pystyykö Suomi tekemään nopeita Nato-päätöksiä

Tasavallan presidentin mukaan Suomessa on pidettävä täyttä päätösvalmiutta yllä kaikin mahdollisin keinoin.

Sauli Niinistö toivoo, että Suomessa pystytään tekemään nopeita päätöksiä myös hallitusneuvottelujen keskellä.

2.2. 18:46

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on Helsingin Sanomien mukaan ilmaissut huolensa Suomen kyvystä tehdä nopeita päätöksiä Nato-asioiden suhteen keväällä ja kesällä, kun Suomessa käydään hallitusneuvotteluja.

Eduskuntavaalien jälkeiset hallitusneuvottelut voivat venyä, jolloin Suomesta puuttuu poliittinen hallitus ja maata johtaa rajallisen päätösvallan omaava toimitusministeriö. Niinistön mukaan tällä hetkellä eletään olosuhteissa, jotka voivat vaatia nopeaa päätöksentekoa.

– En tiedä, miten puheenjohtajat tätä jatkavat. Halusin kertoa oman mielipiteeni tai huoleni siitä, että meidän on syytä pitää nyt paljon enemmän yllä täyttä päätösvalmiutta kaikilla mahdollisilla keinoilla, Niinistö sanoi HS:n haastattelussa tavattuaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Mäntyniemessä.

Suomen Nato-ratifiointiprosessi on junnannut paikoillaan jo jonkin aikaa. 30 Nato-maasta kaksi, Turkki ja Unkari, eivät ole vielä hyväksyneet Suomen ja Ruotsin hakemuksia. Hakuprosessi jatkuu mitä todennäköisemmin läpi kevään kohti kesää.

Viime päivinä on alettu puhumaan tosissaan siitä mahdollisuudesta, että Suomen ja Ruotsin hakemusprosessi erkanisi toisistaan ja esimerkiksi Turkki voisi ratifioida Suomen, sillä maalla on enemmän ongelmia Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenyyden kanssa kuin Suomen.

Lue lisää: IS-kyselyn enemmistö iski mieli­piteensä pöytään: Suomen ei pitäisi odottaa Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia

Suomen poliittinen johto on kuitenkin ilmaissut vahvasti tukensa Ruotsille sekä yhteishakemuksen jatkumiselle. Turkin ulkoministeri sanoi aiemmin, että Pohjoismaiden yhteishakemuksen erottaminen kahteen eri hakemukseen ei ole Turkin päätettävissä, vaan Naton tai hakemusta tekevien maiden.

Suomen ja Ruotsin pääministerit Sanna Marin ja Ulf Kristersson pitivät kiinni yhteisestä taipaleesta Marinin Ruotsin-vierailulla torstaina.

– Matka Natoon kuljetaan yhdessä, Kristersson vannoi tiedotustilaisuudessa.

– Ruotsi ei ole ongelmalapsi. En pidä tästä vastakkainasettelusta, Marin täydensi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?