Kai Mykkänen tyrmää Sdp:n talous­ohjelman täysin – ”Epärealistinen”, ”Kylmää kyytiä”

Kai Mykkäsen mukaan kokoomus ei sulje pois hallitusyhteistyötä Sdp:n kanssa, vaikka Sdp esittää jopa vasemmistoliittoa pienempiä leikkauksia.

Kai Mykkäsen mielestä SDP:n talouspoliittisessa ohjelmassa pahinta oli konkreettisten sopeutustoimien puute.

1.2. 17:14

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen on tyrmistynyt Sdp:n talouspoliittisen ohjelman vähäisistä sopeutustoimista.

Mykkäsen mukaan ohjelmallaan Sdp hyväksyisi käytännössä Suomen valtion rajun velkaantumisen jatkumisen.

– Sdp:n talousohjelma on jopa epärealistisempi kuin vasemmistoliiton, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Vasemmistoliitto esittää omassa ohjelmassaan puolen miljardin säästöjä.

IS tavoitti Mykkäsen kommentoimaan asiaa myöhemmin keskiviikkona.

– Meidän on pakko keventää julkisen talouden kahdeksan miljardin alijäämää myös menoja vähentämällä, muuten tässä ollaan Italian tiellä, Mykkänen sanoo.

SDP:n talouspoliittinen ohjelma sisältää 0,4 miljardin leikkaukset ja korkeintaan 1,8 miljardin veronkiristykset tulevalle vaalikaudelle.

Valtiovarainministeriön mukaan julkista taloutta pitäisi kuitenkin tasapainottaa kuudella miljardilla eurolla.

Menoleikkausten sijaan Sdp luottaa talouden ja työllisyyden kasvavan muun muassa investointeja ja koulutustasoa tukevien toimien avulla.

Sdp tavoittelee 80 prosentin suuruista työllisyysastetta, kun joulukuussa Suomen työllisyysaste oli vajaa 72 prosenttia.

Mykkäsen mielestä Sdp:n työllisyysastetavoite on epärealistinen.

– Julkisen talouden tasapainotus jätetään pitkälti talouskasvun ja työllisyyden vahvistumisen varaan, mutta keinot näiden edistämiseksi puuttuvat täysin, hän sanoo.

Kokoomus on itse asettanut 80 prosentin työllisyystavoitteen, mutta vasta vuoteen 2030 mennessä.

Mykkänen kritisoi kovin sanoin myös Sdp:n esittämiä veronkorotuksia, jotka sisältävät muun muassa listaamattomien yhtiöiden osinkoverotuksen uudistamisen.

– Yrittäjille tämä on kylmää kyytiä, jos ohjelma toteutuisi, Mykkänen sanoo.

Mykkäsen mukaan kokoomus ei sulje hallitusyhteistyötä pois Sdp:n kanssa puolueiden eriävistä talousnäkemyksistä huolimatta, mutta Sdp:n pitäisi joustaa talousohjelmastaan.

– Sdp:n talouspoliittinen ohjelma on mahdoton sellaisenaan hallituksen pohjaksi, jos kokoomus on mukana. Elääkö Sdp oikeasti näin kaukana todellisuudesta, Mykkänen kysyy.

Myös kokoomus esittää omassa talouspoliittisessa ohjelmassaan yritys- ja elinkeinotuista säästämistä puolella miljardilla eurolla.

Kokoomus on esittänyt kaiken kaikkiaan kuuden miljardin suuruisen leikkauslistan, jota Sdp arvosteli tänään tiedotustilaisuudessaan. Sdp:n mielestä taloutta ei vahvisteta leikkauksilla vaan panostuksella kasvuun ja työllisyyteen.

Mykkäsen mielestä taas leikkaukset ovat välttämättömiä julkisen talouden tasapainottamiseksi.

– Kyllä pääministerin täytyy suomalaisille pystyä rehellisesti kertomaan, että tällä hetkellä meidän julkinen sektorimme on talouden kokoon suhteutettuna mahdottoman suuri, Mykkänen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?