Eija-Riitta Korhola erosi kokoomuksesta: ”Siitä alkoi yhteistyö­kyvyttömän ja omiin muroihin kusijan leima”

Korhola ehti olla kokoomuksen jäsen parikymmentä vuotta.

Eija-Riitta Korhola loikkasi kristillisdemokraattien meppinä kokoomukseen 2003. Nyt parikymmentä vuotta myöhemmin Korhola sanoi hyvästit kokoomukselle.

1.2. 17:39

Ex-europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola on eronnut kokoomuksesta.

Korhola kertoi asiasta Twitterissä ja blogikirjoituksessaan.

– Päätös oli raskas, sillä kokoomuslaisia kannattajia ja kenttäväkeä rakastan. Heidän vuokseen olen puolueessa sitkeästi pysynyt. Mutta nyt: kiitos 20 vuodesta, Korhola twiittasi.

Korhola kertoo blogissaan syitä erolleen.

Korhola oli meppiaikoinaan kokoomuksen varapuheenjohtaja 2006–2010, mutta jätti puoluejohdon tehtävät linjaerimielisyyksien vuoksi. Korhola ei ollut tyytyväinen hallituksen Kreikka-pakettiin eikä niin sanottuun risupakettiin. Korholan mukaan häntä alettiin sen jälkeen leimata puolueessa ”omiin muroihin kusijaksi”.

– Pitkään aikaan en ole kokenut voivani vaikuttaa Kokoomuksen poliittiseen linjaan, vaan olen aiheuttanut pikemminkin hämmennystä. Se alkoi jo vuonna 2010, kun hallituspuolueen varapuheenjohtajana kritisoin sekä Kreikka-pakettia että puolueen suostumista tuulivoiman ylimitoitettuihin syöttötariffeihin.

– Siitä alkoi yhteistyökyvyttömän ja omiin muroihin kusijan leima, Korhola kirjoitti blogissaan.

Korholaa on siepannut kokoomuksen linja energia- ja ilmastopolitiikassa sekä EU:n elvytyspaketin hyväksyminen. Kokoomuksen koronalinjaukset ja suhtautuminen translakiin eivät myöskään ole Korholaa miellyttäneet.

– Petyin myös siihen perusoikeuksia polkevaan koronapolitiikkaan rokotepasseineen, jota monet kokoomuslaiset peräänkuuluttivat koronakriisin aikana. Translain kanssa hifistely ei yllättänyt sekään.

– Jälleen kerran vahvistuu kuva puolueesta, joka pelkää olla mitään mieltä. Kun se yrittää miellyttää kaikkia, se ei ole enää mitään, Korhola kirjoitti blogissaan.

Korhola nousi tunnetuksi poliitikoksi eurovaaleissa 1999, jolloin hän oli kristillisdemokraatti ja sai paikan europarlamentaarikkona Brysselissä. Korhola loikkasi ennen seuraavia eurovaaleja kokoomukseen, ja hän uusi meppipaikkansa niin eurovaaleissa 2004 kuin 2009.

Meppiaikanaan hän siis toimi kokoomuksen varapuheenjohtajana 2006–2010.

– En toivo kuin hyvää kokoomukselle. Siellä on monia aitoja ystäviä ja ihania ihmisiä, joille olen kiitollinen kaikesta tuesta ja rohkaisusta kuluneina vuosina, Korhola kirjoitti blogissaan.

Korhola putosi europarlamentista kevään 2014 vaaleissa, eikä hän päässyt läpi myöskään eurovaaleissa 2019. Korhola yritti eduskuntaan kevään 2015 Helsingin vaalipiirissä ilman tulosta.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman (kok) on Korholan vävypoika. Vestman on naimissa Korholan tyttären kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?